Rasmusen: Crna Gora uspješno korača ka članstvu u NATO

Generalni sekretar NATO je pohvalio učešće Crne Gore u misiji ISAF u Avganistanu
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2011. 14:31h

Crna Gora uspješno korača ka članstvu u Sjevernoatlantskoj alijansi, a na tom putu i dalje treba da bude posvećena reformama i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ocjenio je danas generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Igorom Lukšićem, rekao da Crna Gora uspješno realizuje aktivnosti predviđene Akcionim planom za članstvo (MAP).„Crna Gora je ostvarila dosta napretka u reformskim naporima, ali ostaje još nekih stvari na kojima treba raditi. Na primjer, u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, naveo je Rasmusen.

Ostvaren napredak

Prema njegovim riječima, Crna Gora je uradila dobar Nacionalni plan aktivnosti u okviru MAP-a, a ostvareni napredak je ocijenjen vrlo dobro od država članica Alijanse.Rasmusen je pohvalio napore Vlade Crne Gore na planu sprovođenje reformi u društvu.

NATO otvoren za sve države zapadnog Balkana

Crnogorski vojnici u Avganistanu dobro rade svoj posaoRasmusen je pohvalio učešće Crne Gore u misiji ISAF u Avganistanu, kao i doprinos Američko-Jadranskoj povelji (A-5).„Crnogorski vojnici u Avganistanu jako dobro rade svoj posao. Smatramo da učešće u misiji ISAF predstavlja važan doprinos vaše zemlje međunarodnoj bezbjednosti i stabilnosti“, kazao je.

Rasmusen smatra i da A-5 predstavlja dobar okvir regionalne saradnje na planu mira i bezbjednosti

Rasmusen u Budvi učestvuje na sastanku Partnerske komisije A5, na kojem će se okončati šestomjesečno predsjedavanje tom regionalnom inicijativom.

Lukšić: NATO osnovni spoljno-politički prioritetLukšić je podsjetio da je punopravno članstvo u NATO jedan od osnovnih spoljno-političkih prioriteta Crne Gore.“Postoji puno prednosti i razloga koji idu u prilog tome da Crna Gora bude članica Sjevernoatlanske alijanse. NATO je i dalje garant stabilnosti i mira u regionu i zato je sasvim logično da naša zemlje bude jedan od aspiranata za punopravnim članstvom”, kazao je on.

među crnogorskim građanima, u posljednje vrijeme, postoji stalni trend rasta podrške evroatlanskim integracijama

80 odsto ispitanika za NATO

Prema riječima Lukšića, ankete pokazuju da skoro 80 odsto ispitanika potvrdno odgovara da li smatra da će Crna Gora postati članica NATO.“To je, prema mom mišljenju, neka vrsta implicitne podrške, što je takođe važno u ovom procesu”, naveo je Lukšić, dodajući da u narednom periodu očekuje da građani Crne Gore sve više prepoznaju benefite prijema u NATO.

Crna Gora će i dalje biti posvećena učešću u međunarodnim mirovnim misijama

On je poručio da će Crna Gora i dalje biti posvećena učešću u međunarodnim mirovnim misijama i na taj način doprinositi globalnom miru i bezbjednosti.“Ostajemo posvećeni pripcipima ISAF misije, a opredijeljeni smo i da, u okviru A-5, učestvujemo u zajedničkom timu za obuku avganistanskih snaga bezbjednosti”, kazao je Lukšić.

Bonus video: