U misiji ISAF još pet pripadnika Vojske Crne Gore

Crnogorski parlament razmatraće tu Odluku, po skraćenom postupku, na tekućem zasjedanju
0 komentar(a)
Vojnici iz Avganistana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vojnici iz Avganistana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.06.2011. 12:47h

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo razmatraće sjutra Odluku o učešću pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u misiji ISAF, kojom je predviđeno da se crnogorski kontingent poveća za pet vojnika, čime će ukupan broj pripadnika VCG u Avganistanu biti do 45.

Crnogorski parlament razmatraće tu Odluku, po skraćenom postupku, na tekućem zasjedanju.Prema ranijoj odluci Skupštine Crne Gore, u misiji ISAF u Avganistanu moglo je učestvovati najviše 40 pripadnika VCG. Oni su već angažovani na obezbjeđenju baze u Mazar-e-Sharifu.Povećanje pripadnika VCG u misiji ISAF predložena je zbog uključenja u Vojno-policijskoj školi u Kabulu.

Povećanje pripadnika VCG u misiji ISAF predložena je zbog uključenja u Vojno-policijskoj školi u Kabulu

U Misiji ISAF 36 pripadnika VCG

U Misiji ISAF trenutno učestvuje 36 pripadnika VCG, a angažovanjem u obuci avganistanskih vojno-policijskih snaga u školi u Kabulu, njihov broj bi bio povećan na 40 što predstavlja maksimalno brojno stanje odobreno ranijom odlukom Skupštine Crne Gore.“S obzirom da je praksa da se obezbijede određene snage u rezervi, prihvatanjem aktivnosti u Kabulu potrebno je da se odobri upućivanje do 45 pripadnika VCG i mirovnu misiji UN ISAF u Avganistanu”, navodi se u novoj Odluci.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da se učešćem u misiji ISAF povećava međunarodni kredibilitet VCG

Trenutno se u misiji ISAF nalazi Treći kontingent VCG, a krajem avgusta ili početkom septembra zamijeniće ga Četvrti. Rotacije kontingenata vrše se na šest mjeseci.U dosadašnjem angažovanju pripadnika VCG u misiji ISAF do sada nije bilo direktnog ugrožavanja njihove bezbjednosti.Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da se učešćem u misiji ISAF povećava međunarodni kredibilitet VCG, a time i pozicija Crne Gore u međunarodnoj zajednici.

Bonus video: