U Crnoj Gori demokratija u padu zbog većeg pritiska na medije

Izborni proces je dobio ocjenu 3,25, civilno društvo 2,75, nezavisni mediji su sa četiri pali na 4,25, koliko ima i nacionalna vladavina
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milo Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.06.2011. 09:11h

Demokratija u Crnoj Gori neznatno je lošija u odnosu na prošlu godinu, a to je zbog pritisaka na nezavisnost medija, rezultat je novog izvještaja Fridom hausa "Nacije u tranziciji".

Ukupan indeks demokratije ove godine je 3,82 a prošle je bio 3,79. U dokumentu se objašnjava da se rangiranje bazira na skali od jedan do sedam, gdje jedan predstavlja najviši nivo demokratskog napretka, a sedam najniži.

Izborni proces je dobio ocjenu 3,25, civilno društvo 2,75, nezavisni mediji su sa četiri pali na 4,25, koliko ima i nacionalna vladavina. Lokalna vladavina je ocijenjena 4,25, nezavisnost sudstva sa četiri a korupcija sa pet.

Nastavljen je pritisak na nezavisne medije: 2010. je bilo 64 procesa protiv dva nezavisna dnevnika 'Dan' i Vijesti'

Rejting odražava konsenzus Fridom hausa, njenih akademskih savjetnika i autora ovog izvještaja.

Ovaj dokument su pisali direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević i predsjednik Upravnog odbora instituta Alternativa Stevo Muk. Fridom haus objašnjava da je mišljenje izraženo u izvještaju, u suštini mišljenje autora. Prošlogodišnji izvještaj je pisao novinar Draško Đuranović.

"Nastavljen je pritisak na nezavisne medije: 2010. je bilo 64 procesa protiv dva nezavisna dnevnika 'Dan' i Vijesti' sa skoro 1,5 miliona eura kazni koje su bile u igri", piše u izvještaju.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: