Jednakost žena u politici biće postignuta za 150 godina?

Ukoliko se podaci uporede sa zemljama regiona, ispada da je Crna Gora na samom dnu zastupljenosti žena
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2011. 10:10h

Ako se sadašnji trend povećanja zastupljenosti žena u javnom i političkom životu nastavi istim tempom, jednaka zastupljenost će u regionu OEBS-a biti postignuta tek za 150 godina, upozorila je savjetnica za rodnu ravnopravnost OSCE/ODIHR-a iz Varšave Ajla Vanhil.

Ona je, na okruglom stolu “Ušešće žena u političkom i javnom životu – mogućnosti i izazovi”, kazala kako je “trenutna prosječna zastupljenost žena u OEBS regionu 22 odsto”, što je, smatra Vanhil, “ispod prosjeka”.

Crna Gora na dnu zastupljenosti žena

Predstavljajući trendove trenutne prosječne stope zastupljenosti, ona je istakla da ta stopa u Crnoj Gori iznosi 11 odsto. Ukoliko se podaci uporede sa zemljama regiona, ispada da je Crna Gora na samom dnu zastupljenosti žena, jer taj procenat u Albaniji iznosi 16 odsto, u Bosni i Hercegovini 17, dok u Srbiji i Hrvatskoj iznosi 22, odnosno 24 procenta.

“Prije 15 godina stopa zastupljenosti u OEBS regionu iznosila je 14 odsto, a danas 22. To znači da je trebalo 15 godina našeg napornog rada i truda rezultiralo napretkom od osam odsto”, istakla je Vanhil, navodeći da je jedan od osnovnih koraka za poboljšanje položaja žena ustavni okvir.

Ističući da je politika uvijek bila shvaćena kao “dominantno muška teritorija”, zamjenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Valdemar Figaj kazao je da su žene, kad su se u politiku konačno uključile, “posmatrane kao puke figure”.

Politika uvijek bila shvaćena kao “dominantno muška teritorija”

“Ali, ako nam je cilj da živimo u društvu koje uvažava demokratske principe, koji osiguravaju jednake mogućnosti svim građanima, onda mišljenja i stavovi žena moraju biti uvaženi”, rekao je Figaj.

Napominjući kako je Crna Gora shvatila značaj uloge žena u političkom i javnom životu, Figaj je rekao da se ne smije zaboraviti činjenica da “porast broja žena mora biti praćen klimom u kojoj su one jednake u donošenju odluka”.

Žene u Crnoj Gori nemaju moć

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić rekao je da žene u Crnoj Gori nemaju moć srazmjerno obrazovanju i aktivizmu kojim se bave.

“Ako kažemo da su pred zakonom žene jednake sa muškarcima, koliko je onda njih na mjestima gdje ima moći”, pita Delić.

Žene u Crnoj Gori nemaju moć srazmjerno obrazovanju i aktivizmu kojim se bave

Ujerena da su žene u Crnoj Gori spremne da nose teret svih problema crnogorskog društva predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak kazala je da sva priča o poboljšanju položaja žena ostaje na obećanju da će ih biti više u politici.

“Ali, to nikada nije bilo realizovano u praksi. Zato težimo da se kroz izborno zakonodavstvo poveća naše učešće”, kazala je Drobnjak.

Galerija

Bonus video: