File poručio poslanicima: Država ispred ličnih interesa

Da bi dobila status kandidata, osim izbornog zakona, Crna Gora mora da ojača državnu administraciju, nezavisnost sudstva, da se bori protiv kriminala i korupcije...
57 pregleda 0 komentar(a)
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.06.2011. 08:44h

Za buduće korake Crne Gore ka Evropskoj uniji, bitno je da političke partije pokažu da su voljne da napredak države na putu ka Uniji stave iznad svojih individualnih interesa, poručeno je iz kabineta evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

“Usvajanje izbornog zakona shodno preporukama Venecijanske komisije i OEBS/ODIHR-a je dio jednog od sedam ključnih prioriteta. Stoga mi očekujemo da političke partije zajedno konstruktivno rade da nađu konsenzusno rješenje za preostala pitanja”, rečeno je “Vijestima” iz Fileovog kabineta u odgovoru na pitanje da li Crna Gora može dobiti datum za početak pregovora sa EU i bez usaglašavanja izbornog zakona sa Ustavom.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić nedavno je izjavio da je to pitanje, koje je ujedno i prvi od sedam uslova koje je Evropska komisija postavila Crnoj Gori da bi napredovala na evropskom putu, sada političko pitanje.

Tvrdi da se neće odustati do posljednjeg dana 31. jula, a da će, ako bude trebalo, raditi i tokom avgusta da bi došli do konsenzusa.

“Bitno je za buduće korake Crne Gore ka EU da političke partije pokažu da su voljne da napredak države na putu ka Uniji stave iznad svojih individualnih interesa”, navodi se u odgovoru iz Brisela.

Da bi dobila status kandidata, osim izbornog zakona, Crna Gora mora da ojača državnu administraciju, nezavisnost sudstva, da se bori protiv kriminala i korupcije, da poveća slobodu medija i saradnju sa civilnim sektorom, kao i da smanji diskriminaciju.

Vlada je usvojila Akcioni plan za ispunjavanje sedam uslova i krajem jula će poslati EK izvještaj o realizaciji tih mjera.

Uz pomoć njega, ali i svojih informacija koje će, između ostalog, dobiti od eksperata koji su boravili u Podgorici, Komisija će odlučiti da li Crnoj Gori da da datum za početak pregovora. Ukoliko se to ne desi, Podgorica će stagnirati na putu evropskih integracija.

Odluku o pregovorima daće u okviru redovnog godišnjeg izvještaja o napretku Crne Gore koji će objaviti u oktobru.

Bonus video: