Vuk Maraš: Poslanici nijesu zaslužili veće plate

“Parlament, takođe, još uvijek nije osnovao posebno radno tijelo za borbu protiv korupcije, niti je definisao procedure za razmatranje predstavki građana”, kazao je Maraš.
0 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.06.2011. 11:33h

Poslanicima Skupštine Crne Gore ne treba povećavati plate, jer parlament ne ispunjava svoje obaveze vezane za evropske integracije, niti je dovoljno ostvario kontrolnu funkciju, ocijenila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Direktor Monitoring programa MANS-a Vuk Maraš kazao je agenciji MINA da crnogorski parlament nema rezultate koji bi opravdali zahtjev za povećanje plata poslanicima.

Administrativni odbor je tražio od Ministarstva finansija da se poslanicima plate povećaju za 700 eura, tako da bi prosječna poslanička plata iznosila oko dvije hiljade eura.

“Nijesu se stekli uslovi da se poslanicima povećavaju plate zbog toga što Skupština Crne Gore nije uspjela da ispuni neke od ključnih obaveza koje su bile pred njom, kao ni glavne prioritete koji su vezani za proces evropskih integracija”, kazao je Maraš.

On je naveo da još uvijek nije usklađen izborni zakon sa Ustavom, što je jedan od glavnih uslova na kojem insistira Brisel.

“Parlament, takođe, još uvijek nije osnovao posebno radno tijelo za borbu protiv korupcije, niti je definisao procedure za razmatranje predstavki građana”, kazao je Maraš.

Prema njegovim riječima, parlament nije imao hrabrosti da definiše status zaposlenih u Službi Skupštine, čiji je materijalni položaj dosta loš.

“To je samo dio razloga zbog kojih smatram da parlamentarci ne bi trebalo da dobiju veće plate, sve dok zaista ne ostvare konkretne i mjerljive rezultate”, istakao je Maraš.

On smatra da nije valjan izgovor poslanika da su ministrima povećane plate, pa onda mogu i predstavnicima zakonodavne vlasti.

“Umjesto da je parlament organizovao kontrolno saslušanje najviših predstavnika Vlade i donio odluku da se ukine isplata bonusa ministrima, oni su odlučili da se i poslanici obezbijedi dodatni novac, što je potpuno pogrešan potez”, kazao je Maraš.

Parlament nema kontrolnu ulogu

On je rekao da su neodgovarajuća opravdanja kako je crnogorski parlament najproduktivniji u regionu, a najmanje plaćen.

“Produktivnost parlamenta se ne ogleda samo u broju usvojenih zakona, već, prije svega, treba gledati kakav je kvalitet tih zakona, kao i na koji način Skupština obavlja svoju kontrolnu ulogu”, naveo je Maraš.

On smatra da puko glasanje za zakone više ne smije da bude praksa, a boljka je i što crnogorski parlament i dalje nema realnu kontrolnu ulogu.

“U praksi se, zbog statistike, pumpaju kontrolna i konsultativna saslušanja bez ikakvih konkretnih zaključaka. Ta loša praksa mora da se promijeni”, kazao je Maraš.

Bonus video: