Lukšić potpisao konkordat sa Vatikanom

Lukšić je rekao da očekuje ratifikaciju ovog međunarodnog ugovora u parlamentu. Po Ustavu, međunarodni ugovori imaju primat nad domaćim zakonodavstvom.
253 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2011. 11:39h

Premijer Igor Lukšić i državni sekretar i kardinal Svete stolice Tartisio Bertoneo potpisali su Temeljni ugovor kojim se reguliše odnos katoličke crkve i države.

Crna Gora se time pridružila značajnom broju država u Evropi i svijetu koji imaju slične ugovore Sa Svetom stolicom.

"Čini nam posebno zadovoljstvo što je Crna Gora prva savremena država sa pravoslavnom većinom koja potpisuje ovakav ugovor, što svjedoči o njenoj ekumenskoj vokaciji. Ovim ugovorom naši bilateralni odnosi dobijaju na kvalitetu, a istovremeno se reguliše odnos katoličke cvrkve i države. Temeljni principi na kojima počiva ovaj dokument omogućavaju da se po istim kriterijumima regulišu i odnosi sa drugim vjerskim zajednicam u Crnoh Gori", kazao je Lukšić nakon potisanja ugovora.

Bartoneo je rekao da ovaj ugovor ne daje povlašten status katoličkim vjernicima već se njime želi definisati pravni odnos katoličke crkve i Crne Gore.

Lukšić je rekao da očekuje ratifikaciju ovog međunardonog ugovora u parlamentu, a takođe je najavio i osnivanje odjeljenjenja unutar ministarstva za ljudska i manjinska prava koja će se ubuduće baviti odnosima crkava i vjerskih zajednica i države.

Premijer je najavio i donošenje novog zakona o crkvama, jer je postojeći iz 1977.godine, kako je kazao prevaziđen.

Potpisivanju ugovora prethodio je susret Lukšića i pape Benedikta XVI u papinoj biblioteci u Vatikanu, gdje se održavaju susreti na najvišem državnom nivou.

Bez prisustva medija Lukšić i papa Benedikt razgovarali su 25 minuta, a po protokolu je bilo 15 minuta.

Galerija

Bonus video: