Predstavnici Savjeta EU ne žele o napretku Crne Gore, draže im da govore o suncu

"Ovo je definitino nešto što nama ponekad nedostaje u Briselu – malo sunca”, rekao je Rejes Ortega
0 komentar(a)
Lukšić prijem, Foto: Vesko Belojević
Lukšić prijem, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.06.2011. 16:38h

Članovi Delegacije radne grupe Savjeta EU zadužene za zapadni Balkan (COWEB) nijesu htjeli konkretno da govore o napretku Crne Gore na putu ka EU, već su novinarima između ostalog govorili i o vremenskim prilikama u zemlji.

Nakon “produktivnih i intenzivnih” sastanaka sa najvišim crnogorskim zvaničnicima, Tomas Rejes Ortega i Ištvan Sabo dali su uopštene informacije o tome kako je Crna Gora dobila status kandidata, kako su prošle nedjelje u Luksemburgu bili sastanci na ministarskom nivou i kako vlada i druge crnogorske institucije naporno rade na ispunjavanju sedam ključnih kriterijuma koje je postavila Evropska komisija (EK).

Iako je istakao da je program posjete Crnoj Gori izuzetno obiman i da “nema nikakve veze sa eskurzijom”, Rejes Ortega se ipak obradovao suncu.

“Zaista sam srećan što uživam u malo sunca"

“Zaista sam srećan što uživam u malo sunca. Ovo je definitino nešto što nama ponekad nedostaje u Briselu – malo sunca”, rekao je Rejes Ortega osvrćući se na svoj lični doživljaj.

COWEB priprema mišljenja, stavove i odluke

Govoreći o sastancima sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, premijerom Igorom Lukšićem, ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom, državnim sekeretarom za evropske integracije Slavicom Milačić, evropski zvaničnik je rekao da se iz “dnevnog reda sastanaka” jasno vidi koliko država teži da uđe u EU i koliko je napredovala na tom putu.

COWEB je zapazio rad Skupštine i spremnost poslanika da rade tokom ljeta da bi usvojio zakone

Na pitanje novinara šta je Crna Gora konkretno uradila, a šta još treba da učini kako bi dobila datum za početak pregovora, on je kazao da “shvata pitanje i njegov značaj ali to nije nešto na šta smo mi došli da odgovorimo”.

COWEB je radno tijelo koje priprema mišljenja, stavove i odluke za Savjet EU o napretku Crne Gore.

“EK radi da sastavi tehničko mišljenje o napretku koji je do sada napravila Crna Gora u sedam posebnih oblasti. One su zaista ukorijenjene u mišljenja političkih predstavnika sa kojima smo se sastali”, kazao je Rejes Oretga.

Prerano je za detalje

COWEB je zapazio rad Skupštine i spremnost poslanika da rade tokom ljeta da bi usvojio zakone: “To su sve jako pozitivni znaci koje ćemo prenijeti zemljama članicama EU i Briselu i koji će nam pomoći da procesuiramo mišljenje EK i spremimo Savjet da donese zaključke krajem godine koji će nadam se biti pozitivni i za vas i za EU”.

"Osjetio sam da postoji svjesnost da treba da se promijeni svijest crnogorske populacije"

Odgovarajući na pitanje šta će prenijeti Briselu vezano za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, Rejes Ortega je rekao da ima utisak da se vlada trudi da joj zakonodavstvo u toj oblasti bude odgovarajuće.

U isto vrijeme je, kako je naveo, osjetio da postoji svjesnost da treba da se promijeni svijest crnogorske populacije, “što samo po sebi dosta pokazuje”.

O usaglašavanju izbornog zakonodavstva sa Ustavom i eventualnoj mogućnosti da se datum za početak pregovora dobije i bez ispunjavanja tog uslova, Rejes Ortega nije želio da govori.

“Neću govoriti o detaljima, prerano je”, naveo je on.

Vlada Crne Gore krajem jula treba da pošalje Briselu izvještaj o ispunjavanju sedam uslova koji će EK iskoristiti kada u septembru počne da piše novi Izvještaj o napretku Crne Gore. U tom dokumentu trebalo bi da se nađe preporuka za početak pregovora.

Pitanja koja su novinari postavili predstavnicima COWEB-a, su, kako tvrde, bila “dio pitanja i razmišljanja koja su razmijenili sa našim sagovornicima”. Razmjena mišljenja je, rekao je Rejes Ortega, bila iskrena i produktivna.

Bonus video: