Pavlović: Krivokapić i njegov Kolegijum caruju skupštinom

U našem Kolegijumu SDP ima čak 3 predstavnika, gotovo jednako koliko i čitava opozicija.
0 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.06.2011. 11:01h

Izmjenama Poslovnika Skupštine biće propisana veća prohodnost opozicionih inicijativa, predvidjeće se evropski mehanizmi parlamentarnog nadzora, ali će svi ti noviteti ostati samo mrtvo slovo na papiru ukoliko se ostavi nedefinisan prostor nadležnosti balkanskom Kolegijumu kojim se i dalje upravljaja na komunistički način, ocijenio je poslanik Pokreta za promjene (PzP) i član radne grupe za izradu Poslovnika Koča Pavlović.

Navodeći da nije realno očekivati da se rad crnogorskog parlamenta "primakne evropskom standardu", Pavlović smatra da "carske nadležnosti predsjednika Skupštine i njegovog Kolegijuma, kojim predsjedava Ranko Krivokapić imaju za posljedicu gotovo potpuno protjerivanje dijaloga iz parlamenta".

"Skupštinska većina uporno odbija da precizno definiše nadležnosti Kolegijuma, koji je bastion komunističkog upravljanja najvišim zakonodavnim domom u ovoj državi", kazao je Pavlović.

On je naveo primjer slovenačkog parlamenta, u kojem prilikom odlučivanja na njihovom Kolegijumu, predsjednik i potpredsjednici nemaju pravo glasa, već samo predstavnici poslaničkih klubova.

"A u našem Kolegijumu SDP ima čak 3 predstavnika, gotovo jednako koliko i čitava opozicija. Na našem Kolegijumu se takođe donose odluke, doduše bez glasanja, ali je predsjednik Skupštine pokazao impresivnu sposobnost da i bez glasanja 'prepozna većinsko raspoloženje'", ocijenio je Pavlović.

On je rekao da će PzP Radnoj grupi sjutra uputiti najavljene izmjene Poslovnika, koje se odnose na uvođenje novog modela usmenih poslaničkih pitanja čiji se sadržaj ne bi unaprijed najavljivao i koja bi se održavala dva puta mjesečno tokom trajanja redovnog zasjedanja.

Predložiće i drugačiji institut pisanih poslaničkih pitanja, koja bi se obavljala jednom mjesečno, kao i bitno izmijenjeni model premijerskog sata, koji bi se takođe održavao svakoga mjeseca.

"U cilju omogućavanja veće prohodnosti zakonodavnih inicijativa opozicije mi predlažemo novi model usaglašenog dnevnog reda koji bi obavezno sadržao opozicione inicijative, a najviše do trećine ukupnog broja predviđenih tačaka.

U cilju osnaživanja nadzorne uloge Skupštine PzP predlaže da se dosljedno implementira preporuka iz Rezolucije 1601 PSSE, koja predviđa da je za donošenje odluke o kontrolnom saslušanju dovoljna podrška četvrtina članova dotičnog radnog tijela", rekao je Pavlović, napominjući da će PzP predložiti i čitav set dopuna Poslovnika kojima bi se jasno definisalo djelovanje Kolegijuma, i to u skladu sa najboljim rješenjima evropskih parlamenata.

Bonus video: