Sud poništio rješenje u vezi korišćenja Vladinog aviona

Upravni sud je u presudi potvrdio navode MANS-a i ocijenio da zahtjevom nisu traženi statistički podaci, već faktički dokumenti
0 komentar(a)
vladin avion, Foto: Ilustracija
vladin avion, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 21.06.2011. 12:16h

Upravni sud Crne Gore poništio je rješenje kojim Vlada nije dozvolila pristup informacijama u vezi sa korišćenjem njenog aviona, po tužbi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) protiv Generalnog sekretarijata Vlade.

“Upravni sud je u presudi potvrdio navode MANS-a i ocijenio da zahtjevom nisu traženi statistički podaci, već faktički dokumenti koji su u posjedu Generalnog sekretarijata i naložio donošenje novog, na zakonu zasnovanog rješenja”, navodi se u saopštenju MANS-a dostavljenom agenciji MINA.

Ta nevladina organizacija je od Generalnog sekretarijata tražila da u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama dostavi kopije svih zahtjeva za korišćenje Vladinog aviona koji su podnijeli funkcioneri koji imaju pravo da lete tim avionom i obavještenja o saglasnosti da se sredstva iz budžeta preusmjere na Vladin račun.

Iako su tražene informacije propisane Uredbom Vlade kojom se određuju uslovi i načini korišćenja njenog aviona, Generalni sekretarijat je to odbio navodeći da ti podaci "ne predstavljaju informaciju u skladu sa Zakonom, već poseban statistički izvještaj koji tek treba obraditi", što je MANS osporio pred Upravnim sudom.

Odbili da dostave informacije

Generalni sekretarijat Vlade je, kako se navodi, odbijanjem da dostavi tražene informacije ostavio prostor za sumnje da se Vladin avion nije koristio u skladu sa propisima i bez naknade troškova, što predstavlja nezakonito trošenje budžetskih sredstava, na štetu poreskih obveznika Crne Gore.

“Vjerujemo da će u ponovnom postupku Generalni sekretarijat dozvoliti pristup traženim informacijama i omogućiti građanima da saznaju ko je, koliko često i u koje svrhe koristio vladin službeni avion, koji je u državnom vlasništvu i čije se korišćenje i održavanje plaća novcem svih građana Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Vladin avion, u skladu sa Uredbom, bez naknade mogu koristiti predsjednici države, Skupštine i Vlade i isključivo za službene potrebe.

Svi ostali dužni su uputiti zvaničan zahtjev Generalnom sekretarijatu u kome će obrazložiti svrhu putovanja i dati saglasnost da se sredstva iz budžeta njihove institucije preusmjere na račun Generalnog sekretarijata Vlade, kako bi se pokrili troškovi leta.

Zahtjev za korišćenje vazduhoplova i saglasnost za preusmjeravanje novačanih sredstava su, navode iz MANS-a, propisani posebnim obrascima.

Bonus video: