Kolegijum predsjednika Skupštine traži nove modele za afirmativnu akciju i pravo glasa

Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović kazao je da je Kolegijum konstatovao da nacrt izbornom zakonu
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Skupština Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.06.2011. 15:12h

Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore ovlastio je potpredsjednika parlamenta Rifata Rastodera i šefa poslaničkog kluba SNP-a Aleksandra Damjanovića da predlože nova rješenja za pitanja afirmativne akcije i prava glasa građana koji još nijsu regulisali državljanstvo.

Kolegijum je odustao od ranijih rješenja koja su bila uvrštena u prijedlog zakona koji je poslat Venecijanskoj komisiji i koji kasnije nije dobio dvotrećinsku podršku u parlamentu.

Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović kazao je da je Kolegijum konstatovao da nacrt izbornom zakonu, koji se odnose na pitanja afirmativne akcije i biračkog prava, nema dvotrećinsku podršku, zbog čega treba tražiti nova rješenja.

On je rekao da je Rastoder zadužen za model afirmativne akcije dok će Damjanović predložiti rješenja za građane koji se nalaze na biračkim spiskovima ali nemaju crnogorsko državljanstvo.

“Rastoder treba da predloži model koji će onemogućiti bilo kakve njegove zloupotrebe, posebno od strane Crnogoraca i Srba. Pokušaćemo da na novi način, i što prije, dođemo do najšireg konsenzusa”, kazao je Radulović.

“Rastoder treba da predloži model koji će onemogućiti bilo kakve njegove zloupotrebe", kazao je Radulović

On je rekao da je predstavnik Nove srpske demokratije Goran Danilović potencirao političke preduslove te stranke za najširi konsenzus za usvajanje izbornog zakona, a to su obezbjeđivanje školovanja na srpskom jeziku i na sprječavanje zloupotrebe principa afirmativne akcije.

Za usvajanje izbornog zakona potrebna je dvotrećinska većina u crnogorskom parlamentu. Poslanici Skupštine ranije su produžili rok za usklađivanje izbornog zakona sa Ustavom do 31. jula.

To je šesti put da Skupština produžava rok za usvajanje zakona, iako je to jedan od osnovnih uslova da Crna Gora dobije pozitivno mišljenje prije odluke o početku pregovora za pristupanje Evropskoj uniji.

Bonus video: