Za dnevnice vojnika i logistiku u Avganistanu država platila 2 miliona

U izvještaju o upotrebi jedinica vojske u međunarodnim snagama, navodi se da je za dnevnice isplaćeno 1,4 miliona eura
112 pregleda 0 komentar(a)
vojska Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
vojska Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.06.2011. 08:39h

Boravak crnogorskih vojnika u mirovnim misijama u Avganistanu do sada je koštao dva miliona eura, a najveći dio te sume isplaćen je za dnevnice.

Crnogorski vojnici do sada su u Avganistan putovali u tri kontingenta i tamo učestvovali u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija ISAF.

U izvještaju o upotrebi jedinica vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, koji je dostavljen članovima Odbora za bezbjednost i odbranu, navodi se da je za dnevnice vojnicima isplaćeno 1,4 miliona eura.

Prema izvještaju koji je za poslanike urađen prvi put, osim za dnevnice, značajna suma potrošena je za logističku podršku vojnicima u Avganistanu. Tako je za smještaj i hranu u mađarskoj bazi u Polekormiju plaćeno 36 hiljada eura, dok je za smještaj u njemačkoj bazi u Mazarišarifu isplaćena 31 hiljada eura.

Prema izvještaju koji je poslanicima dostavio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, obuka u Mađarskoj koštala je 24 hiljade, dok je za obučavanje u Crnoj Gori i nabavku opreme plaćeno 15.673 eura.

Oprema, internet linije, satelitske telefone...

Tokom boravka crnogorskih vojnika u Avganistanu Ministarstvo odbrane je, kako se navodi, kupilo opremu, zakupilo tri internet linije i satelitske telefone u vrijednosti od 29 hiljada eura. Osim za opremu, smještaj i dnevnice, vojska je novac trošila i na lokalno stanovništvo pa je za tri donacije izdvojeno 5.200 eura.

U izvještaju parlamentarcima, koji Ministarstvo mora objavljivati na osnovu zakona o parlamentarnom nadzoru, navodi se da crnogorski vojnici nijesu imali značajnijih problema tokom boravka u Avganistanu.

Kao jedini nemili događaj pominje se napad na mađarski konvoj u kojem je bio major Saša Jovanović. Tada je tokom napada na vojnike u blizini Mazarišarifa poginuo jedan mađaski vojnik, dok je drugi podlegao ranama u bolnici.

Tako je za boravak pet vojnika na grčkim i italijanskim vojnim brodovima u okviru operacija “Atalanta” plaćeno 42 hiljade eura, od čega je 26.500 isplaćeno u dnevnicama.

„Angažovanje u mirovnim misijama preporučuje pripadnike za dodatna školovanja i usavršavanja na prestižnim vojnim školama i akademijama u inostranstvu. Ne treba zanemariti ni finansijski efekat, s obzirom na to da su nadoknade za učešće u misijama na nivou zemalja članica NATO“, navodi se u izvještaju.

Osim u Avganistanu crnogorski vojnici su angažovani u mirovnim misijama u Somaliji i Liberiji, ali su troškovi za te misije značajno manji. Tako je za boravak pet vojnika na grčkim i italijanskim vojnim brodovima u okviru operacija “Atalanta” plaćeno 42 hiljade eura, od čega je 26.500 isplaćeno u dnevnicama.

Ostatak je potrošen, kako se navodi, na uniforme, opreme i logistiku, kao i za prevoz do mjesta ukrcavanja.

Dodaje se da je za učešće vojnika u mirovnoj misiji u Liberiji, koja traje godinu sa mogućnošću da se produži još šest mjeseci, plaćeno 89 hiljada eura. Za nadoknade vojnicima potrošeno je 43 hiljade, dok je obuka koštala 46 hiljada.

Bonus video: