Šuković: Podaci popisa u Kolašinu nijesu tačni

Napravljeni su grubi propusti jer je političke partije interesovalo samo nacionalno prebrojavanje, rekao je predsjednik Skupštine Opštine Kolašin
158 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2011. 11:49h

Prema rezultatima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova na području kolašinske opštine živi oko 8.600 stanovnika, što je skoro 2.000 manje nego 2003.godine.

Prema istim podacima, u pet kolašinskih sela nema žive duše, pa tako, zvanično, niko ne živi u Moračkoj Bistrici, Kosu, Padežu, Višnjama i Uvaču.

U kolašinskoj lokalnoj upravi smatraju da zvanični podaci Zavoda za statistiku ne odgovaraju činjenično stanju, te da su, kako su kazali, propusti u procesu Popisa doprinijeli tome.

Šuković: Napravljeni grubi propusti

Prema riječima predsjednika SO Mila Šukovića, zvanični rezultati su posebno, kako je kazao, čudni, s obzirom na to da je na lokalnim izborima minule godine u biračke spiskove bilo upisano 7.200 birača.

"Napravljeni su grubi propusti jer je političke partije interesovalo samo nacionalno prebrojavanje. Popis je, izgleda, sproveden isključivo iz razloga da bi politički aktivisti mogli da utvrde strategiju djelovanja u političkim dešavanjima koja slijede, a ne da sagledamo mogućnosti ekonomskog razvoja u odnosu na stvarno stanje", kazao je Šuković.

"Tako smo dobili ove podatke, koji će , prema logici Kolašin pretvoriti u „izletište“ i obezmisliti ulaganja, a mi bi sada trebalo da gradimo politiku razvoja za vikend goste sa ličnim karatama drugih opština. Za nas ovi podaci znače obustavljanje planova za ulaganje u seosko područje, a neminovno je i ukidanje ambulanti i mjesnih kancelarija."

"Napravljeni su grubi propusti jer je političke partije interesovalo samo nacionalno prebrojavanje", tvrdi Šuković

Komentarišući kako bi zvanični rezultati o broju stanovnika mogli da utiču na gradski dio kolašinske opštine, on tvrdi da će ubuduće svakako biti manje interesovanja i stranih investitora i države i da, kako je naglasio sve vodi u dalje raseljavanje Kolašina

"Što se tiče gradskog dijela treba očekivati ukidanje Doma zdravlja, a vjerovatno i Suda, Tužilaštva, smanjenje broja radnika u svim državnim organima i uspostavljanje nižih organizacionih jedinica. Smatram da ove rezultate ne traba prihvatiti posebno u dokumentima na osnovu kojih treba planirati razvoj"

Šuković kaže da je loše izabrano vrijeme održavanja popisa i da popisivači nijesu birani iz popisnog kruga u kojem žive.

"Dešavalo da im je određen teren za koji nijesu znali ni gdje je, a ne u ko tamo živi", tvrdi Šuković.

2.500 Kolašinaca ostalo bez posla

On smatra i da je krupan nedostatak i što su, kako je rekao, zaobiđene su opštinske službe, a u popisnom materijalu nigdje nije bila navedena rubrika opština stanovanja. Šuković tvrdi i da je organizacija rada na terenu bila vrlo loša.

Zvanični podaci su prilično surovo, bez obzira na, eventualne, greške tokom popisnog procesa, pokazali da se Kolašinci sve češće odlučuju da se odsele iz rodnog grada i to, najčesće u Podgoricu.

Tokom minule decenije više od 2.500 Kolašinaca ostalo je bez posla, a ako je suditi prema rezultatima Popisa, oni se očigledno nijesu odlučili za povratak na selo.

Inače, politička partija Forca osporila je rezultate popisa u Ulcinju, ocjenjujući da ne predstavljaju realno stanje broja stanovnika u toj opštini.

Bonus video: