Orban: Nema pregovora sa EU dok ne izmijenite izborni zakon

Lukšić je rekao da je očigledno da će Vlada završiti evropske obaveze na vrijeme, vjerovatno već do kraja juna
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2011. 12:28h

Evropska unija (EU) ne može početi pregovore o pristupanju sa Crnom Gorom ako izborni zakon nije usaglašen sa Ustavom, rekao je danas premijer Mađarske, Viktor Orban, nakon susreta sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem.

On je na konferenciji za novinare kazao da je malo zemalja u Evropi koje su prethodnih godina postigle tako velike rezultate kao Crna Gora.

“Vi ste veoma blizu da kažete da ste spremni za ulazak u EU i mislim da ćete veoma brzo zatvarati segmente pregovora”, kazao je Orban.

Prema njegovim riječima, to će ipak uslijediti nakon početka pregovora, ali prvo treba preskočiti “daleko teži nivo od onoga kasnije”, jer EU trenutno definiše zahtjeve političkog i demokratskog karaktera.

To nije diktat, nego interes

“Da cijelu zonu od Baltičkog mora, preko centralne Evrope, proširimo do Crne Gore, za šta je potrebno da se vi uključite u EU”, rekao je Orban

Orban je naveo da Crna Gora treba da postigne “evropski prosjek”, ali i dodao da zadovoljava sve zahtjeve koji se odnose na evropske demokratije.

“To nije diktat, nego stvar koja je u vašem interesu. Sasvim je jasno da EU ne može da započne pregovore ako postoji neusaglašenost između izbornog zakona i Ustava”, kazao je premijer Mađarske, koja trenutno predsjedava Unijom.

On smatra da u jednoj evropskoj državi ne mogu biti različiti Ustav i zakoni. “To su zadaci koji se mogu riješiti u sledećih pola godine”.

Prema njegovim riječima, nije samo Crnoj Gori potrebna EU, nego i EU ima potrebu za Crnom Gorom.

"Stvorili ste zemlju koja mnogo obećava"

Orban je dodao da je naredni polugodišnji period, tokom kojeg će Poljska predsjedavati Unijom, veoma važan.

“Poljaci će predsjedavati EU, i oni su privrženi proširivanju. Želim da iskoristite taj period, ali ako propustite tu mogućnost koja vam se pruža tokom poljskog predsjedavanja Unijom, ne znam da li će se ponovo pružiti”, upozorio je Orban.

On je naveo da bi Mađarska i Crna Gora mogle da spoje dvije uspješne priče.

Orban je razgovarao i sa predsjednikom Filipom Vujanovićem i predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem

Kako je ocijenio Orban, Crna Gora je jedna od te dvije priče, jer u Evropi sa velikim poštovanjem gledaju na učinke koje je postigla prethodnih desetak godina.

“Stvorili ste zemlju koja mnogo obećava. U svijetu je puno negativnih vijesti, a vaša država uvijek označava jednu pozitivnu vijest”, smatra on.

Druga priča je centralna Evropa, koja će, prema Orbanovom mišljenju, dati najveći doprinos u prevazilaženju ekonomske krize i ekonomskom rastu.

“Da cijelu zonu od Baltičkog mora, preko centralne Evrope, proširimo do Crne Gore, za šta je potrebno da se vi uključite u EU”, pojasnio je Orban.

Ekonomska saradnja na prvom mjestu

Lukšić je rekao da je očigledno da će Vlada završiti evropske obaveze na vrijeme, vjerovatno već do kraja juna.

“Ali šta sada ulazi u kritičnu fazu je okolnost da u parlamentu još nismo obezbijedili dvotrećinsku podršku za izborni zakon i čini mi se da to već u ovom trenutnku, kada smo u polovini juna mjeseca, mora da signalizira alarm”, smatra Lukšić.

Prema njegovim riječima, dobri politički odnosi dviju država su materijalizovani i kroz ekonomsku saradnju.

Lukšić je kazao da je Mađarska među nekoliko zemalja koje su najveći investitori u Crnoj Gori i pozvao investitore iz te zemlje da i dalje dolaze i učestvuju u procesima privatizacije.

“Ali i u grinfild investicijama, u oblastima energetike, transporta i drugim oblastima”, zaključio je Lukšić.

Orban je razgovarao i sa predsjednikom Filipom Vujanovićem i predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem.

Galerija

Bonus video: