Dok pola Zete nema vode, odbornici raspravljaju o radu javnih preduzeća

Opozicionari su tražili da se u dnevni red uvrste i informacija o aktivnostima, sprovedenim na procjeni štete od grada
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2011. 16:22h

Odbornici Socijalističke narodne partije, Nove, Narodne stranke i Pokreta za promjenu u Skupštini gradske opštine Golubovci napustili su sjednicu jer predsjednik GO Dušan Radonjić nije usvojio njihovu inicijativu da se dnevni red dopuni sa još dvije tačke.

Opozicionari su tražili da se u dnevni red uvrste i informacija o aktivnostima, sprovedenim na procjeni štete od grada koji je centralnu Zetu zadesio devetog juna i plan aktivnosti koji će resorno ministarstvo, Glavni grad i GO preduzeti, kako bi nadoknadili štete poljoprivrednicima.

Tražili su da se raspravlja i o informaciji o problemima u vodosnabdijevanju Gornje Zete i planu aktivnosti koje GO planira da preduzme kako bi žitelji tog kraja imali kontinuirano snabdijevanje vodom.

Predsjednik odborničkog kluba SNP Milan Knežević kazao je da odbornici te partije neće učestvovati u radu sjednice, jer ne mogu da prihvate da se u Skupštini raspravlja o radu javnih preduzeća za 2010. u trenutku kada pola Zete nema vode, a druga polovina čeka procjenu štete od grada i isplate iznosa od decembarskih poplava.

U trenutku kad Zeta nema vode

On je odbornicima vladajuće koalicije poručio da su odbijanjem inicijative opozicije pokazali da nemaju demokratskog kapaciteta i da se „sprdaju“ sa problemima Zećana. Istakavši da je raspravljanje o podsticaju poljoprivrede suvišno kada je grad uništio sve zasade na otvorenom, Knežević je kazao da bez dopuna i podataka komisija koje su na terenu ne žele da raspravljaju o tome koliko su AD „Plodovi“ otkupili mandarina u Ulcinju i koliko je paradajza prodato na području Lješkopolja.

"Ostavljamo vas da u miru raspravljate koliko je 'Zelenilo' posadilo pečurki na bulevaru, zašto se suše palme kod 'Vektre', a mi ćemo naći načina da građane Zete zaštitimo i upoznamo kako funkcioniše ova gradska opština", rekao je on.

"Ostavljamo vas da u miru raspravljate koliko je 'Zelenilo' posadilo pečurki na bulevaru, zašto se suše palme kod 'Vektre', a mi ćemo naći načina da građane Zete zaštitimo i upoznamo kako funkcioniše ova gradska opština", rekao je on.

Istakavši da bi rad Skupštine „imao veći doprinos“ da su na sjednici ostali opozicionari, odbornik SDP Nebojša Matović se, ipak, pitao šta su to za Zećane uradili odbornici opozicije, kada su uvijek spremni da na sjednicama napadaju ono što vlast radi za doborobit Zete.

Predsjednik GO Golubovci Dušan Radonjić je tokom rasprave o Programu razvoja GO, istakao da će novi vrtić u Golubovcima početi sa radom na jesen i da je izrada projekta srednje stručne škole u toku.

On je kazao da je prioritet GO rekonstrukcija vodovodne mreže, te će za nekoliko dana u te svrhe biti objavljen tender za izbor najboljeg izvođača.

U odsustvu opozicije, odbornici DPS-SDP usvojili su sve tačke dnevnog reda, među kojima su predlog odluke o izmjenama i dopunama statutarne odluke GO, Plan i program GO za 2011. godinu, završni račun za 2010...

Radonjić nije krio oduševljenje

Kada je opozicija napuštala zasjedanje, predsjednik GO Dušan Radonjić im je, ne skrivajući oduševljenje, poželio „srećan put i brz oporavak do neke naredne prilike“.

Smatrajući da će rad Skupštine bez njih biti mnogo „konkretniji i korektniji“, on je rekao da ne tuguje što su napustili salu.

Zadovoljstvo nijesu krili ni ostali odbornici DPS. "Ako već iznose ovoliko optužbi, bilo bi interesantno da uzmu učešće u raspravi, da suočimo argumente i vidimo kako oni predlažu inicijative i zašto su sad oni 'veliki Zećani' u odnosu na nas i veliki dušebrižnici, a svi znamo da je njihov primarni cilj borba za glasove",smatra Radonjić.

Podnijeto 928 zahtjeva

Predsjednik Komisije za procjenu šteta Miomir M. Mugoša kazao je da je podnijeto 839 zahtjeva za procjenu štete sa područja GO Golubovci i 89 iz Tuzi. Mugoša je kazao da od petka dvije radne grupe rade na teritoriji Zete i da je do sada obrađeno 466 zahtjeva, a Komisija je završila rad u Tuzima.

"Sa Ministarstvom poljoprivrede je dogovoreno da se kada sve pojedinačne štete budu evidentirane, Komisiji priključe predstavnici tog Ministarstva kako bi napravili procjenu ukupne štete i građanima dali informaciju koliko će biti obeštećenje", rekao je on.

Galerija

Bonus video: