Skupština traži nove kancelarije

Skupština je zbog toga, kako se navodi, donijela odluku o iznajmljivanju dodatnih kancelarija i planirano je da se tender objavi u julu
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.06.2011. 10:10h

Rukovodstvo Skupštine Crne Gore planira da iznajmi kancelarijski prostor, zbog nedovoljnih kapaciteta u zgradi parlamenta. U izvještaju o sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje uslova Evropske komisije, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Kolegijuma, konstatuje se da parlament i dalje pati od nedostatka prostora i obučenih službenika.

Skupština je zbog toga, kako se navodi, donijela odluku o iznajmljivanju dodatnih kancelarija i planirano je da se tender objavi u julu. Skupština je već u centru grada iznajmila kancelarije za potrebe Odbora za ekonomiju.

U izvješaju se ističe i da je unapređivanje prostornih i kadrovskih uslova za rad poslanika, zasnovano na ranijim analizama skupštinskih službi. Navodi se i da će skupštinski službenici i zaposleni u poslaničkim klubovima biti obučavani kako bi mogli da ispune nove zadatke u daljoj fazi evropskih integracija.

U okviru ispunjavanja evropskih obaveza, kako se ističe, parlament je uveo praksu da sekretari odbora pripremaju stručno mišljenje za svaki predlog zakona i dostavljaju ih poslanicima

U izvještaju se konstatuje da je skupštinska služba, na osnovu iskustva iz regiona, analizirala ulogu nacionalnih parlamenata u pristupnim pregovorima sa EU. Time će se, kako se navodi, definisati uloga i nadležnost crnogorske skupštine u sljedećim fazama integracije u Uniju.

Istraživanje je dostavljeno članovima Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore u decembru, ali se predsjednici poslaničkih klubova o tome još nijesu izjašnjavali.

U okviru ispunjavanja evropskih obaveza, kako se ističe, parlament je uveo praksu da sekretari odbora pripremaju stručno mišljenje za svaki predlog zakona i dostavljaju ih poslanicima. Time će se, kako se ističe, pružati kvalitetnija stručna podrška poslanicima u obavljanju njihove zakonodavne i nadzorne funkcije.

U izvještaju se konstatuje i da još nije obezijeđena dvotrećinska većina za izborni zakon, ali se najavljuje i da je parlament ušao u proces izmjena poslovnika.

Bonus video: