Krivokapić: Mugošin reizbor je izazov za policiju i tužilaštvo

"Nije bitna ni sudbina jednog funkcionera, pogotovo ne nekog gradonačelnika, bitno je da ne smijemo srušiti legalnost i legitimnost izbora", rekao je Krivokapić
0 komentar(a)
ranko krivokapic, Foto: Arhiva "Vijesti"
ranko krivokapic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.06.2011. 11:54h

Predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić rekao je da je najavljeni reizbora gradonačelnika Miomira Mugoše sumnjiv i da je kao takav izazov „za policiju, izvršnu vlast i tužilaštvo da utvrde da li ima elemenata skupštinske korupcije“.

Mugoša računa na glas odbornika Narodne stranke Slaviše Guberinića kako bi imao većinu koju je izgubio istupanjem podgoričkog SDP-a iz koalicije.

Krivokapić spori legitimitet takvoj većini, jer Guberinić dolazi sa protivničke izborne liste čiji program ne podržavaju glasači DPS-SDP koalicije.

"Ako bi se uveo princip da se nezavisno od volje iskazane prema listama na izborima, pojedini djelovi lista mogu vršiti prebjege u konstituisanju izvršne vlasti...mi smo srušili temelje evropske integracije"

"Ako to postane karakteristika, da jedna izvršna vlast bez demokratskog legitimiteta bude formirana, to je izazov za druge organe vlasti – izvršnu vlast, dijelu policije i tužilaštva, da utvrdi da li tu stoje elementi skupštinske korupcije i svega onoga što ruši parlamentarizam u Crnoj Gori kao temelj demokratije", rekao je Krivokapić

"To je naš zahtjev, nikada nijesmo opsjednuti jednim konkretnim slučajem, nego sistemskom pojavom koja se rodila u Crnoj Gori, a koja, nije postojala ni u 90- tim godinama."

Nikad viđeno?

Lider SDP-a je rekao da do sada nije bilo takvog oblika preuzimanja koji je dovodio u sumnju legitimnost izvršne vlasti.

"Sada se to prvi put pojavljuje, poslije Andrijevice i to treba riješiti. Izazov države je da to riješi, jer prvi preduslov evropskih integracija je legitimnost izbora i izvršne vlasti. I to je naš zahtjev, da dobijemo odgovore od drugih institcija", rekao je Krivokapić.

On je dodao da "gdje god krenete, dođete na vladavinu prava".

"Nije bitan slučaj Podgorice, nije bitna ni sudbina jednog funkcionera, pogotovo ne nekog gradonačalenika, bitno je da ne smijemo srušiti legalnost i legitimnost izbora. Ako bi se uveo princip da se nezavisno od volje iskazane prema listama na izborima, pojedini djelovi lista mogu vršiti prebjege u konstituisanju izvršne vlasti...mi smo srušili temelje evropske integracije. A to su demokratski izbori. Izbori podrazumijevaju da građani znaju za koga glasaju, ko ima legitimitet na programu koji je iznio i da odgovara za taj program. Sve to vodi u drugu oblast", istakao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da poslanik ili odbornik imaju punu slobodu da odlučuju o konkretnim stvarima, ali da se vlast formira bez legitimiteta izbornih lista.

Bonus video: