Slavica Đukić-Dejanović: Krivokapić nije nepoželjan u srpskoj skupštini

Krivokapić je rekao da je pod krovom Skupštine u Beogradu proveo isto toliko vremena kao i „ koleginica Đukić-Dejanović“
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić i Slavica Đukić Dejanović, Foto: Vuk Lajović
Ranko Krivokapić i Slavica Đukić Dejanović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.06.2011. 11:56h

Upitana da li je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić i dalje nepoželjan gost i srbijanskom parlamentu, predsjednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kazala je da „iluzija da je nepoželjan u srpskoj skupštini ne stoji“

"Gospodin Krivokapić je više nego drag saradnik u poslu koji radimo u saradnji dva parlamenta. Formlanosti nijesu bitne, ali protokolarni dogovori jesu. On ima otvoren poziv i u svakom momentu ja imam i vremena da ga na najvišem nivou primim.

Jeste bio jedan period našeg nesusretanja, ali prilikom naše poslednje posjete, sve dileme, kada ćemo se sresti, gdje, koliko puta, potpuno su izbrisane, jer susresti ovdje ili u Beogradu, za mene fizički nemaju tako veliki značaj, mada bi se vrlo radovala da gospodin Krivokapić nađe vremena da dođe u naš parlament", kazala je Đukić-Dejanović.

Ističući da su odnosi između Podgorice i Beograda na nivou koji „obećava bolju budućnost čitavog regiona“, Đukić-Dejanović je kazala da se ne bi mogla „složiti sa ocjenom da odnosi dvije države idu nizbrdo“

Na to se nadovezao Krivokapić, ističući da je pod krovom Skupštine u Beogradu proveo isto toliko vremena kao i „ koleginica Đukić-Dejanović“.

"U Beogradu ću biti najkasnije kada bude sljedeći susret procesa saradanje JI Evrope, a vjerovatno i prije toga", kazao je Krivokapić.

Ima teških pitanja, ali nas sve više stavova povezuje

Ističući da su odnosi između Podgorice i Beograda na nivou koji „obećava bolju budućnost čitavog regiona“, Đukić-Dejanović je kazala da se ne bi mogla „složiti sa ocjenom da odnosi dvije države idu nizbrdo“

Krivokapić se složio da su odnosi dvije države u „zrelijoj fazi odnosa“

"Sigurno da ima teških pitanja u bilateralnim odnosima dvije države, sigurno se negdje razlikujemo u stavovima, ali je neuporedivo veći broj zajedničkih stavova koji povezuje Beograd i Podgoricu i građane dvije države.

Kod konstatacije da nam je 80 odsto tema zajedničko i da isto gledamo na njih, i više od toga procenta, ne bih mogla da se složim sa ocjenom da međusobni odnosi idu nizbrdo", kazala je Đukić-Dejanović

Krivokapić se složio da su odnosi dvije države u „zrelijoj fazi odnosa“.

"Ne bježimo od toga da razgovaramo, da konstatujemo razlike, i mislim da je preduslov svakih prijateljskih odnosa na ličnom, a još više na državnom nivou da probleme konstatujete i krenete ih rješavati"

"Ta faza znači da konstatujete i probleme i da ih počnete rješavati. Mnogo od ovih problema koji su sada isplivali su dugo odlagani, dugo sakrivani ili prikrivani. Konstatovali smo probleme, imamo ih vezano za priznanje Kosova i za neke druge stvari, ali to su problemi koje smo mi konstatovali.

Ne bježimo od toga da o njima razgovaramo, da konstatujemo razlike, i mislim da je preduslov svakih prijateljskih odnosa na ličnom, a još više na državnom nivou da probleme konstatujete i krenete ih rješavati. To je nova zrelost u našim odnosima i upravo to daje punu vjeru da će ti odnosi biti sve bolji i bolji", kazao je Krivokapić.

Bonus video: