U Kolegijumu predsjednika skupštine traže novi rok za izborni zakon

Odlučeno je da se za usklađivanje izbornog zakona ne osniva posebno pregovaračko tijelo već da se posao nastavi u skupštini
0 komentar(a)
ranko krivokapić, Foto: Luka Zeković
ranko krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.06.2011. 15:20h

Rad na izmjenama izbornog zakona nastaviće se u okviru Kolegijuma predsjednika skupštine, a polazna osnova za pregovore biće prijedlog zakona koji je poslat u Venecijansku komisiju (VK).

Iako su to neke opozicione stranke tražile, na tročasovnoj sjednici Kolegijuma odlučeno je da se za usklađivanje izbornog zakona ne osniva posebno pregovaračko tijelo već da se posao nastavi u skupštini.

Šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović rekao je da polazna osnova za dalje pregovore mora biti ono što je do sada urađeno na kolegijumu, podsjećajući da je krajem maja prijedlog zakona poslat na mišljenje VK.

“Sve ono što je kolegijum postigao i što su preporuke VK, na tekst zakona i mišljenje ostalih kolega, biće relevantno za nastavak rada. Podsjetiću da smo na plenu raspravljali ne o prijedlogu zakona koji je poslat u Veneciju, već o prijedlogu poslanika Ranka Krivokapića, što nikako nije isto”, rekao je Damjanović nakon sjednice kolegijuma.

Danilović: Vlast da se spremi na kompromise

Goran Danilović iz Nove srpske demokratije uslovio je podršku izbornom zakonu usvajanjem zaakona kojim će se nastava u školama organizovati na srpskom jeziku i zahtjevajući da se Srbima onemogući pravo na afirmativnu akciju. Da bi se izborni zakon usvojio što prije, smatra Danilović, vlast će morati da bude spremna na kompromise.

“Oko teksta se možemo dogovoriti i za sedam dana, ali pod dva uslova. Jedan je da garancija na zakonski način djeci da se u školama od 1. septembra školuju na srpskom jeziku, a drugi da se ne dozvoli zloupotreba zakona u dijelu koji se odnosi na autentičnu zastupljenost”, rekao je Danilović upozoraavajući da Srbi i Crnogorci ne smiju koristiti to pravo.

On je ocjenio da nastavak pregovora o izbornom zakonu na kolegijumu nije bila najbolje rješenje, aludirajući na zahtjeve za formiranjem posebne pregovaračke grupe.

“Tražio sam od svojih kolega da kažu imaju li kapacitet i ovlašćenja svojih stranaka ili klubova da razgovaraju na opštepolitičke teme, jer postoje partije kojima je poneki preduslov za usvajanje izbornog zakona izvan teme”, upozorio je on.

Onemogućiti pravo na afirmativnu akciju

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević podsjetio je da je neusvajanjem izbornog zakona ugrožen evropski put Crne Gore. On je tražio da u daljim pregovorima učestvuju političari koji mogu da garantuju podršku u svojim partijama.

“Ovaj model koji je doživio krah 31. maja ne bi smio da bude početna osnova, jer ne vidimo koji bi bili dodatni motivi da se sada u ponovljenom glasanju zakon podrži”, rekao je on.

Medojević je ponovio da će PzP tražiti da se pravo glasa omogući svima koji su bili na biračkim spiskovima na dan referenduma 21. maja 2006. godine, kao i zakonsko onemogućavanje Srbima i Crnogorcima da koriste pravo na afirmativnu akciju.

Skupština je produžila rok za usklađivanje zakona do 31. jul.

Bonus video: