Traže novi rok i proširenje ovlašćenja za izmjene poslovnika

Definisanje rada kolegijuma je važno, jer ako to ne uradimo ostavljamo smrtnu ranu iz koje ćemo stalno krvariti
0 komentar(a)
Radna grupa, izmene poslovnika, Foto: Luka Zeković
Radna grupa, izmene poslovnika, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.06.2011. 14:34h

Radna grupa za izmjene poslovnika tražiće do Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore produžavanje roka i proširenje ovlašćenja za izmjene tog dokumenta.

Predsjednik radne grupe Miodrag Vuković konstatovao je na današnjem sastanku da to tijelo ne može ispoštovati rok za izmjene poslovnika, koji je određen za 15. jun, kao da je i potrebno otvoriti širi prostor za izmjene. On je zamjerio što nije ranije određen predsjedavajući tog radnog tijela.

"Rok do 15. juna je prekratak, s obzirom na kašnjenja, a kako se na radi o evropsokj obavezi možemo produžiti rok“, kazao je Vuković.

Na sjednici Kolegijuma krajem maaja određeno je da poslovnik bude izmjenjen u dijelu koji se odnosi na podjelu radnih tijela zbog širokih oblasti kojima se bave kao i oblasti formiranja pododbora. Izmjenama poslovnika trebalo bi definisati na koji način bi se kroz saslušanja jačala kontrolna uloga parlamenta i regulisao model za prohodnost opozicionih prijedloga zakona u parlamentu, koji ne prođu rasprave na odborima. Među obavezama radne grupe je, kako se navodi u zaključcima Kolegijuma, i da definiše na koji način bi ubuduće trebalo organizovati premijerski sat.

Član radne grupe iz Pokreta za promjene (PzP) Koča Pavlović tražio je da se kroz izmjene poslovnika definiše rad kolegijuma, zahtjevajući da se odrediti ovlašćenja tog tijela kao i način na koji se u njemu odnose odluke. Aludirajući na prijedlog izbornog zakona koji je dostavio predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, Pavlović je upozorio da kolegijum preuzima zakonodavnu ulogu.

"Definisanje rada kolegijuma je važno, jer ako to ne uradimo ostavljamo smrtnu ranu iz koje ćemo stalno krvariti. Na žalost na našem kolegijumu počinje temeljna suspenzija poslovnika i parlamentarnog života“, kazao je Pavlović.

Dok je i Snežana Jonica iz Socijalističke narodne partije (SNP) tražila da se definiše nadležnost kolegijuma, Mehmed Bardhi (DSCG) primjetio je da se u parlamentu izgubio duh dijaloga.

"Treba vratiti dijalog u parlament, jer se sada sve svelo na ispunjavanje kvote. Više ne znamo ni o čemu se ni kada raspravlja u plenarnoj sali“, smatra on.

Članovi radne grupe složili su se da nakon mišljenja Kolegijuma dostave svoje prijedloge izmjena poslovnika, kako bi odredili polaznu osnovu za dalje pregovore.

Bonus video: