PRIPREMITI SPORAZUME

Lukšić u BiH: Odnosi zemalja dobri, Crna Gora spremna za dvojno državljanstvo

Nekoj zemlji Zapadnog Balkana ne može biti dobro, ako je ostalima loše, te da isto tako ne može nijedna zemlja imati štete ako druga dobro napreduje.
0 komentar(a)
Igor Lukšić, BiH, Foto: Gov.me
Igor Lukšić, BiH, Foto: Gov.me
Ažurirano: 13.06.2011. 14:27h

Između Crne Gore i Bosne i Hercegovine nema otvorenih pitanja koja bi mogla da uspore razvoj dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje, ocijenili su crnogorski premijer Igor Lukšić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Dvojica zvaničnika su saglasna da bi do naredne zvanične posjete, bilo novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Crnoj Gori ili nove posjete crnogorskog premijera BiH, trebalo pripremiti sporazume koji će biti od interesa za građane dvije zemalja, a prije svega sporazume o granici, saradnji u oblasti turizma, avioprevozu, socijalnom osiguranju...

Lukšić je, tokom boravka u Sarajevu, naveo da je zajednički ocijenjeno da su odnosi Crne Gore i BiH na visokom nivou i da je veoma korisno insistirati na završetku odgovarajućih sporazuma i realizaciji jednog proja projekata koji će građanima dvije zemlje učiniti opipljivim kvalitet političkih odnosa.Tokom razgovora je naglašena i potreba da region nastavi da šalje pozitivne poruke, prije svega Briselu, jer zajednička budućnost jeste u Evropskoj uniji.

Nekoj zemlji Zapadnog Balkana ne može biti dobro, ako je ostalima loše, te da isto tako ne može nijedna zemlja imati štete ako druga dobro napreduje

On je kazao da nekoj zemlji Zapadnog Balkana ne može biti dobro, ako je ostalima loše, te da isto tako ne može nijedna zemlja imati štete ako druga dobro napreduje.

“Ali itekako možemo usporiti zajednički put ukoliko se neadekvatno odnosimo prema određenim obavezama koje se prije svega tiču izgradnje institucija u našim zemljama”, istakao je Lukšić.

Upitan da li će biti nastavljeni razgovori o sporazumu o dvojnom državljanstvu, Lukšić je rekao da je Crna Gora prije nekoliko godina ponudila BiH dogovor po tom pitanju.

“Što se nas tiče i dalje smo spremni da o tome razgovaramo i da dođemo do teksta koje će obje strane prihvatiti i primjenjivati”, kazao je Lukšić.

Upitan i da li BiH narušava regionalnu saradnju time što nije priznala nezavisnost Kosova, Lukšić ke rekao Beograd i Priština vode dijalog o važnim pitanjima, te da se u Vladi Srbije sada mogu čuti stavovi kako bi sve trebalo da se završi.

"Ne može biti dobro da najveća zemlja u regionu ne ispunjava svoje obaveze, a prioritet su im integracije", odgovorio je Lukšić, ističući da se od BiH očekuje formiranje unutrašnjih institucija.

Premijer BiH Nermin Nikšić istakao je da se kolegi Lukšiću izjadao o situaciji u kakvoj se nalaze integracije njegove zemlje i rekao da će BiH iskoristiti iskustva Crne Gore na putu EU integracija.

Sa RS poboljšati ekonomsku saradnju

Lukšić je tokom posjete Banjaluci kazao da Crna Gora, kao sa BiH, ima odlične odnose i sa Republikom Srpskom, ali da je potrebna bolja ekonomska saradnja kako bi se poboljšao privredni rast i kvalitet života građana dvije zemlje. Lukšić je poručio da postoji zainteresovanost Crne Gore i RS za zajednička ulaganja u infrastrukturu i energetski sektor.

Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je da je sa crnogorskim premijerom razgovarao o izgradnji puteva koji bi Foču povezali su Šćepan Poljem i Pljevljima, navodeći da se u vezi sa finansiranjem ovog projekta već vode pregovori sa međjunarodnim monetarnim institucijama.On je kazao da je sa Lukšićem razgovarao i o saradnji u energetskom sektoru, zajedničkim projektima u srednjem toku Drine, kao i u oblasti turizma.Prema njegovim riječima, namjera je da se obezbijede sredstva EU za regionalnu turističku saradnju Dubrovnika, Boke Kotorske i Trebinja.Lukšić, kome je ovo prva posjeta RS otkako je postao premijer Crne Gore, u ponedjeljak veče se sastao i sa entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom.

Preporučujemo za Vas