Ministarstvo odbrane od starog naoružanja zaradilo 2,5 miliona dolara

Osim od prodaje upotrebljivog oružja, Ministarstvo je zaradilo i 43.000 eura prodajući metalni otpad od uništenog naoružanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2011. 07:48h

Ministarstvo odbrane podijelilo je prošle godine 112 stanova, u koje su se najvećim dijelom uselili profesionalni vojnici i penzionisani oficiri.

Prema izvještaju o radu Ministarstva i Vojske Crne Gore za prošlu godinu, u koji su „Vijesti“ imale uvid, među novim stanarima vojnih stanova 75 odsto su vojnici, 13 procenta penzionisani ofirici i podofirici, sedam odsto su civili koji rade u vojsci i četiri odsto su službenici.

U izvještaju se navodi da je 100 stanova zaposlenima dato u zakup sa pravom otkupa po povlašćenim uslovima, dva stana su dodijeljena za službene potrebe, a samo sedam je dodijeljeno prema pravilniku o rješavanju stambenih potreba u Ministarstvu.

Tri stana dodijeljena su, kako se navodi, na osnovu zaključaka Vlade.

Među zaposlenima u vojsci i ministarstvu pravo na rješavanje stambenih pitanja ima 1.711 zaposlenih, od čega 1.239 nema stanove dok 472 nemaju odgovarajući stan. Među onima koji nemaju stan, kako se navodi, 64 odsto su profesionalna vojna lica, 11 civili koji rade u vojsci, tri državni službenici i 19 penzionisani oficiri i podoficiri.

Za heklere 1,2 miliona euraU okviru programa oslobađanja od viška naoružanja, Ministarstvo i Vojska Crne Gore prošle godine su zaradili 2,5 miliona dolara prodajući staro naoružanje i municiju. Kako se navodi u izvještaju, crnogorska vojska prodala je 440 tona municije i 1.390 komada oružja, a sav zarađeni novac uplaćen je kao prihod u državni budžet.

Osim od prodaje upotrebljivog oružja, Ministarstvo je zaradilo i 43.000 eura prodajući metalni otpad od uništenog naoružanja. Dok prodaje staro, Vojska nabavlja novo naoružanje, pa su prošle godine kupljene automatske puške „hekler and koh“ vrijedne 1,2 miliona eura kao i oklopna vozila „survajver“ vrijedna 1,1 milion eura.

Sudeći prema izvještaju, Ministarstvo i Vojska Crne Gore nijesu bili izdašni samo prema Vladinom budžetu, pa je opštinama, bolnicama i civilnom sektoru donirana oprema vrijedna 80 hiljada eura. Najveći dio te pomoći, kako se navodi, podijeljen je tokom katastrofalnih poplava kada su građanima dijeljene čizme, šatori, ćebad i hrana.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: