Marković: Nakon Hrvatske, Crna Gora prva zemlja koja pristupa EU

On se nada da će pregovori trajati mnogo kraće nego što je to slučaj sa Hrvatskom i "da ćemo zavrijediti članstvo u EU u roku koji je kraći nego što je hrvatski rok“.
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2011. 10:22h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković uvjeren je da će Crna Gora biti prva zemlja nakon Hrvatske koja će "ugrabiti članstvo u Evropskoj uniji".

U pauzi 2BS Foruma "Uloga Crne Gore u izgradnji bezbjednosnog okvira Jugoistočne Evrope", Markoviće je ocijenio da je završetak pregovora Hrvatske i Evropske komisije je jedna od najljepših vijesti koja se u posljednje vrijeme mogla čuti u ovom regionu.

"To je jedan trenutak koji daje veliku šansu i Crnoj Gori. Evropa neće stati na granici Hrvatske i ostalom dijelu Balkana i Crna Gora će, nadam se, biti prva zemlja koja će dočekati ili ugrabiti članstvo u EU nakon Hrvatske. Mi smo već u pristupnimn pregovorima, očekujemo da ćemo u oktobru dobiti pozitivan izvještaj o napretku, po osnovu ispunjavanja sedam preporuka Evropske komisije, i da ćemo dobiti datum pregovora", kazao je Marković.

On se nada da će pregovori trajati mnogo kraće nego što je to slučaj sa Hrvatskom i "da ćemo zavrijediti članstvo u EU u roku koji je kraći nego što je hrvatski rok“.

"To očekivanje proizilazi iz jedne realne činjenice. Nijedna zemlja koja se pridružila EU u pristupnim pregovorima nije imala ovako zahtjevne obaveze, posebno u oblasti vladavine prava kao što je Crna Gora. Vi vidite da je Hrvatska na kraju pregovoračkog procesa zaključila 23. poglavlje prava, a mi već u pristupnim pregovorima treba da se bavimo tim pitanjima, što znači da ćemo veoma brzo biti spremni da razgovaramo i o članstvu u EU", zaključio je Marković.

Bonus video: