Stevo Muk: Razlaz DPS-a i SDP-a još nije realan

Mislim da bi i nakon samostalnog izlaska, SDP mogao biti pozvan u koaliciju sa DPS-om na istim ili nešto drugačijim osnovama, kazao je Muk
60 pregleda 0 komentar(a)
stevo muk, Foto: Luka Zeković
stevo muk, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.06.2011. 06:56h

Čini se da SDP nema potrebu da strahuje od samostalnog izlaska na izborima i nije nemoguće da ih DPS ponovo pozove u koaliciju na drugačijim osnovama, ocijenio je juče predsjednik Instituta Alternativa Stevo Muk.

Odgovarajući na pitanje može li SDP, nakon sve češćih neslaganja sa većim koalicionim partnerom da izazove vanredne izbore, Muk ističe da je rukovodstvo te stranke dovoljno iskusno da napravi kvalitetnu procjenu kada je takav potez politički isplativ, a kada nije.

Muk smatra da je moguće da će SDP nastaviti da zateže, ali da vjerovatno neće biti ugrožen savez na državnom nivou

On smatra da će u donošenju daljih odluka, socijalemokrate posebnu pažnju obratiti na istraživanja javnog mnjenja čiji rezultati, kako tvrdi, za tu stranku nijesu obeshrabrujući.

“SDP trenutno ima rejting koji im omogućava značajno učešće u parlamentu. Mislim da bi i nakon samostalnog izlaska, SDP mogao biti pozvan u koaliciju sa DPS-om na istim ili nešto drugačijim osnovama. To nije nemoguća politička situacija niti je unaprijed moguće cijeniti da bi takav poziv bio neprihvatljiv za SDP“, rekao je Muk “Vijestima”.

Muk smatra da je moguće da će SDP nastaviti da zateže, ali da vjerovatno neće biti ugrožen savez na državnom nivou: “Ovo što se desilo u Podgorici pokazuje da SDP ne može vječno uslovljavati DPS”: „Ozbiljan potres može biti eventualno odbijanje SDP da u Skupštini za neku od strateških zakona koje predlaže Vlada, ali ne vidim da je nešto tako skorije moguće“.

On smatra da SDP može biti zadovoljna uspjehom u identitetskim pomjeranjima unutar DPS–a, ističući da socijaldemokrate to mogu politički valorizovati kao sopstveni doprinos mijenjaju idenitetskog sadržaja većinske političke strukture. Tom činjenicom, prema njegovom mišljenju, SDP može parirati neuspjesima na drugim poljima.

Na pitanje da li demonstracijom sile u Podgorici DPS indirektno poručuje koalicionom partneru da bez njih može i na državnom nivou, Muk tvrdi da je specifična težina SDP-a u vladajućoj koaliciji veća od njihove realne političke snage.

„Nije mali značaj koji koalicija više subjekata ima i na domaćem terenu kroz sinergetski efekat, ali i u međunarodnim krugovima, gdje je uloga SDP od najvećeg značaja, u odnosu na imidž same Vlade i vladajuće većine. Zato je za DPS važnije pitanje da li je eventualni samostani izlazak dugoročno politički održiva odluka, nego da li je dovoljna za pobjedu na kratak rok“.

Valjda će opozicija sad paziti koga zove u koaliciju

Muk smatra da će događaji u Podgorici biti veći ispit za opoziciju nego za SDP, pojašnjavajući da bi nekim opozicionim partijama moglo biti ponuđeno mjesto u gradskoj administraciji nakon što ih socijaldemokrate napuste.

Na taj način, smatra Muk, neke opozicione partije mogle bi materijalizovati podršku podgoričkom gradonačelniku.

„Takav epilog bi značio politički neuspjeh SDP-a, ali i drugih koji su se zalagali za njegovu smjenu vjerujući u snagu SDP-a i političku dosljednost svih činilaca opozicione liste Bolja Crna Gora.

Iz ovoga će pouku moći da izvuku političke partije opozicije, makar one najveće, i da ovo iskustvo imaju u vidu prilikom formiranja nekih novih koalicija i buduće unutaropozicione saradnje“, smatra Muk.

Bonus video: