Džon Mekejn dolazi u Crnu Goru

Iz Vlade je najavljeno da će sa njim sjutra u Bečićima razgovarati crnogorski premijer Igor Lukšić i ministar odbrane Boro Vučinić.
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2011. 18:36h

Američki senator Džon Mekejn /John McCain/ posjetiće sjutra Crnu Goru, u okviru evropske turneje tokom koje će boraviti i u Poljskoj i Moldaviju.

Kako je saopšteno iz američke Ambasade u Podgorici, Mekejn će, kao zamjenik predsjednika Komiteta američkog Senata za pitanja oružanih snaga, posjetiti te tri evropske zemlje, sa posebnim interesovanjem za bezbjednosna pitanja.

U saopštenju se navodi da će se Mekejn, tokom boravka u Crnoj Gori, sastati sa Vladinim zvaničnicima sa kojima će razgovarati o evroatlantskim integracijama Crne Gore.

Iz Vlade je najavljeno da će sa njim sjutra u Bečićima razgovarati crnogorski premijer Igor Lukšić i ministar odbrane Boro Vučinić.

Američkom senatoru će, tokom boravka u Poljskoj, biti uručena Nagrada slobode Atlantskog savjeta /Atlantic Council Freedom Award/, za podršku i unaprjeđenje slobode, demokratije i građanskih sloboda.

Bivši premijer Đukanović sa Mekejnom u Vašingtonu, prošle godine

Ovo je druga posjeta Mekejna Crnoj Gori, a prvi put je u njoj bio 2006. godine. Svjetski mediji su se bavili vezama Mekejna i Crne Gore, posebno dok je bio u kampanji za predsjednika Amerike.

Vašington post je prije nekoliko godina pisao da su se 2006. godine Mekejn i ruski miliarder Oleg Deripaska sreli u Crnoj Gori. U tekstu se tvrdilo da je Deripaska bukvalno preuzeo kontrolu nad crnogorskom ekonomijom kupovinom Kombinata aluminijuma u Podgorici, dok se upravo Mekejnov tim sumnjiči da je Kremlju obezbijedio da "formira rusku ispostavu na Mediteranu".

"Kako su se poklopili interesi Mekejna i Putina? U to vrijeme Putin je želio da formira rusku ispostavu na Mediteranu, a Mekejn je lobirao za crnogorsku nezavisnost od Srbije, nazvavši je najvećim evropskim demokratskim projektom od kraja Hladnog rata. Iako je Rusija generalno bila na strani Srbije protiv zapada, oslobađanje Crne Gore od Srbije za Kremlj je značilo bavljenje Crnom Gorom koja se mogla lako kontrolisati, pisao je časopis "Nejšn".

Bonus video: