Vlada neće da komentariše medijske napade na ambasadora Njemačke

Ukoliko Plate bude zvanično zatražio stav, svakako ćemo izaći u susret takvom zahtjevu i obavijestiti medije, saopštila je Vlada
0 komentar(a)
Plate i Lukšić, Foto: Arhiva Vijesti
Plate i Lukšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.06.2011. 07:07h

Ambasador Peter Plate uživa diplomatski kredibilitet i poštovanje Vlade, imajući u vidu da je njegov angažman doprinio realizaciji brojnih projekata od značaja za dalji razvoj Crne Gore, ali i jačanju bilateralne saradnje sa Njemačkom na najvišem nivou, saopšteno je juče “Vijestima” iz Vlade.

Povodom napada pojedinih medija na Platea zato što je prošle subote na fudbalskom meču Crna Gora-Bugarska stajao na tribini rezervisanoj za bugarske navijače, zbog čega je Plate predstavljen kao neprijatelj Crne Gore, Vladin Biro za odnose sa javnošću saopštio je da su “ambasadori uvaženi diplomatski predstavnici svojih zemalja u našem društvu i da Vlada Crne Gore prema njima ispoljava i ispoljavaće puni respekt”.

Ništa ne može poremetiti naše veoma dobre odnose sa Berlinom, iako bi to možda neko želio

U Vladi tvrde da im se Plate do sada nije obraćao zbog medijskih tekstova nakon utakmice crnogorske reprezentacije. Podsjećajući da se njemački ambasador po tom pitanju nije oglašavao ni u medijima, u kabinetu premijera smatraju da zbog toga nije uputno da Lukšić komentariše medijske članke u kojima nije sadržan njegov stav.

“Ukoliko Plate bude zvanično zatražio stav o ovom pitanju, svakako ćemo izaći u susret takvom zahtjevu i obavijestiti medije. Vlada se zalaže za punu afirmaciju medijskih sloboda.

U tom smislu, komentarisanje medijskih navoda značilo bi miješanje u uređivačke politike medija, što nije u skladu sa dobrim praksama u ovoj oblasti, kao ni profesionalizacijom medija, što je cilj na putu evropskih integracija“, piše u saopštenju.

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Mirsad Bibović istakao je da nema nikakvih kontroverzi u odnosima sa vladom Njemačke.

„Ništa ne može poremetiti naše veoma dobre odnose sa Berlinom, iako bi to možda neko želio”, kazao je Bibović “Vijestima”.

Medojević traži izvinjenje

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević na današnjem sastanku će tražiti od premijera Igora Lukšića da se ogradi od napada na ambasadora Njemačke i uputi javno izvinjenje Njemačkoj.

Medojević je najavio da će tražiti i da Vlada analizira ponašanje ministra vanjskih poslova Milana Roćena, upozoravajući da ministar nije reagovao na medijske napade na Platea.

„Iako je po diplomatskom protokolu trebalo da stane u zaštitu ambasadora, Roćen se nije oglašavao, niti je reagovao na ovaj skandalozni napad. Što se mene tiče, to znači saglasnost sa medijskom kampanjom protiv Platea. Upozoriću Lukšića i da neodgovorno ponašanje medija, koji su pod kontrolom ministra diplomatije, može da nanese ogromne štete Crnoj Gori“, rekao je Medojević.

Portal Analitika objavio je ranije informaciju da je Plate utakmicu između Crne Gore i Bugarske na stadionu pod Goricom gledao sa navijačima Bugarske.

Nazivajući njemačkog ambasadora “specijalnim navijačem” portal kritikuje Plateovu odluku da utakmicu gleda među najzagriženijim bugarskim fanovima na južnoj tribini, u dijelu koji je bio odvojen rešetkama.

U tekstu urednika portala Draška Đuranovića, koji je kasnije prenio Vladin list “Pobjeda”, aludira se da je Plate protivnik Vlade i da je posredovao prilikom formiranja opozicione koalicije. Napadom na ambasadora bavili su se i njemački mediji.

Medojević: Vlada vodi antinjemačku kampanju

Medojević smatra da su medijskom kampanjom protiv Platea, značajno ugroženi odnosi Crne Gore i Njemačke, upozoravajući da se time dovodi u pitanje i određivanje datuma pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Pozivajući se na diplomatske izvore, on kao primjer pogoršanja državnih odnosa navodi navodnu odluku njemačkog šefa diplomatije Gida Vestervelea da otkaže posjetu Crnoj Gori: „Prema mojim informacijama Vestervele će poslati zvanično pismo Roćenu u kojem mu se zahvaljuje na pozivu da posjeti Crnu Goru. U diplomatskom rječniku to je jasna poruka da je najvažnija država Evrope uvrijeđena zbog skandala sa njemačkim ambasadorom“.

Prema mojim informacijama Vestervele će poslati zvanično pismo Roćenu u kojem mu se zahvaljuje na pozivu da posjeti Crnu Goru

On je upozorio da Plate nije prvi njemački diplomata koji se našao na udaru vladajućih struktura, podsjećajući na kampanju i oštre izjave državnih zvaničnika na račun bivšeg ambasadora Tomasa Šmita.

Takvim istupima i nova Vlada, smatra Medojević, preko ministra diplomatije nastavlja antinjemačku politiku: “Očigledno se radi o kontinuitetu politike Ministarstva vanjskih poslova, koja je direktno antievropska i to neće proći bez posljedica“.

Bonus video: