Crnogorski vojnici u septembru idu u školu vojne policije u Kabulu

U okviru trećeg kontingenta u Avganistanu se već nalazi 36 crnogorskih vojnika i oficira
60 pregleda 0 komentar(a)
vojska Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
vojska Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.06.2011. 16:01h

Tim crnogorskih vojnika trebalo bi u septembru da bude upućen u školu vojne policije u Kabulu, gdje će participirati u sastavu zajedničkog tima instruktora zemalja članica Američko-jadranske povelje, kazao je danas ministar odbrane Boro Vučinić.

On je, nakon sastanka u Briselu na kom su prisustvovali ministari odbrane zemalja članica NATO-a i ISAF kontributora u okviru misije u Avganistanu, rekao da je to bila prilika da Crna Gora potvrdi svoje opredjeljenje, težnje i ambicije da bude punopravna članica NATO-a.

Vučinić je kazao da fokus sada stavljaju na slanje instruktora kroz timove trenera koje će tamo upućivati

„Crna Gora je u fazi donošenja odluke u parlamentu za upućivanje tima u školu vojne policije u Kabulu, da pomaže avganistanskim nacionalnim snagama. Očekujemo da taj tim bude upućen u ISAF misiju krajem ljeta ili početkom jeseni, vjerovatno u septembru“, rekao je Vučinić agenciji MINA.

Teško je govoriti o povlačenju iz Avganistana

On je podsjetio da Crna Gora aktivno participira u ISAF misiji u Avganistanu i doprinosi uspostavljanju mira i bezbjednosti u tom dijelu svijeta, i da se u okviru trećeg kontingenta u toj zemlji nalazi 36 crnogorskih vojnika i oficira.

„Kao što se danas čulo, početak prenosa nadležnosti za bezbjednost u Avganistanu sa međunarodnih na avganistanske snage bezbjednosti, koji je najavljen za početak jula, suštinski će zavisiti od onoga što se bude dešavalo na terenu“, rekao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, teško je govoriti o povlačenju snaga iz Avganistana dok se prilike u toj zemlji ne počnu stabilizovati.

„Bez obzira na to što će tranzicija početi u julu i trebalo bi da se završi do kraja 2014. godine, NATO i ISAF kontributori ostaju posvećeni toj misiji“, dodao je on.

Vučinić je kazao da fokus sada stavljaju na slanje instruktora kroz timove trenera koje će tamo upućivati.

„Vjerujemo da projekat uspostavljanja vladavine prava u okviru ISAF-a predstavlja dodatan podstrek u procesu tranzicije, i nešto što treba da znači i veći nivo podrške početku tranzicije“, zaključio je on.

Bonus video: