Lukšić: Ako SDP hoće iz Vlade to je njihova odluka

On ne očekuje da će se SDP sada revanširati DPS-u zbog Mugoše i raskida koalicije u Podgorici tako što će ostati tvrd u stavu da ne podržava dalju privatizaciju EPCG.
0 komentar(a)
Lukšić, Foto: Gov.me
Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.06.2011. 09:55h

Premijer Igor Lukšić kazao je da DPS smatra da je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša zaslužio novi mandat jer je dobro radio, tvrdeći da mu je žao što ga SDP neće podržati.

Lukšić je novinarima u Beču rekao da, ako SDP eventualno revidira svoje učešće u Vladi zbog sukoba stavova sa DPS-om oko prodaje EPCG, tako nešto doživljava kao političku odluku SDP-a.

“U principu sam zadovoljan načinom na koji ministri iz SDP-a doprinose radu Vlade, ali ni na koji način ne pretendujem da utičem na političke odluke SDP-a. Svaka nova politička realnost obavezivala bi DPS da donese odgovarajuće odluke. Ja sam siguran da je moguće doći do rješenja oko bilo kog pitanja koje se odjednom pojavi na dnevnom redu, ali u ovom trenutku ja zaista ne vidim koje je to strateško pitanje koje utiče na funkcionisanje koalicije”, istakao je Lukšić.

On ne očekuje da će se SDP sada revanširati DPS-u zbog Mugoše i raskida koalicije u Podgorici tako što će ostati tvrd u stavu da ne podržava dalju privatizaciju EPCG.

“Zaista ne vidim zbog čega se pitanje EPCG tako visoko izdiže u prvi plan i zbog čega pitanje vlasništva sada odjednom postaje tako značajno, ako znamo da je SDP podržao ugovor koji omogućava u jednom trenutku A2A da preuzme većinski udio u EPCG”, kazao je Lukšić.

On je dodao da se sva pitanja mogu riješiti u partnerstvu sa A2A, koja je prije svega zainteresovana da svojim ulaganjem obezbijedi povraćaj investicije sa jedne strane, a sa druge da doprinese razvoju energetskog sektora u Crnoj Gori.

Premijer je istakao da je siguran da će Vlada moći naći zajednički jezik sa A2A o svim pitanjima i da na tome već radi.

Može bolje sa Srbijom

U pauzi Svjetskog ekonomskog foruma u Beču, Lukšić je crnogorskim izvještačima rekao da odnosi Srbije i Crne Gore mogu biti bolji, ali da Beograd mora da prihvati da Crna Gora o nekim pitanjima može imati različito stanoviše i da to automatski ne treba da naiđe na osudu javnog mnjenja u Srbiji.

“Veoma je važno što će Srbija ubrzati svoj evropski put... Crna Gora i Srbija treba da posmatraju stvari kao partneri i mnoga pitanja, među kojima i pitanje crkve, biće sa manje tenzija. DPS ne treba da se bavi uređivanjem koja je crkva kanonska, ali kao državotvorna partija ima pravo da izađe sa stavom da organizaciono samostalna i objedinjena pravoslavna crkva treba da bude centralna religijska institucija jer je dominantno stanovništvo pravoslavno i da bi to pomoglo da se premoste mnoge razlike”.

Lukšić je na marginama foruma razgovarao sa kancelarom Austrije Vernerom Fajmanom, ministrom evropskih i međunarodnih poslova Austrije Mihaelom Špindelgerom i premijerom Gruzije Nikom Gilaurijem.

"Neću da utičem na odluke SDP-a. Svaka nova politička realnost obavezivala bi DPS da donese odgovarajuće odluke", kazao je Lukšić.

Bonus video: