Lukšić: Beograd da prihvati i drugačije mišljenje Podgorice

On nije želio da komentariše izjave svog prethodnika Mila Đukanovića vezano za odnse sa Srbijom.
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.06.2011. 14:27h

Odnosi Srbije i Crne Gore nesumnjivo mogu biti bolji i treba da budu bolji, ali ono što je suština stave vlade u Podgorici jeste da Beograd mora da prihvati da Crna Gora po nekim pitanjima može imati različito stanoviše i razmišljanje, a da to automatski ne treba da naiđe na osudu javnog mnenja u Srbiji, kazao je premijer Igor Lukšić.

On nije želio da komentariše izjave svog prethodnika Mila Đukanovića vezano za odnse sa Srbijom, već je kazao da smatra da je važno za evropsku perspektivu regiona u cjelini, da Srbija ispunjava svoje obaveze i da će u tom dijelu izručivanje Ratka Mladića Hagu, sigurno doprinijeti evropskoj perspektivi cijelog regiona.

"Nije dobro da bilo koja zemlja u regionu bude naglašeno fokusirana bilo pozitivno bilo negativno, ali nije dobro ni da postoji staganacija. Zato mislim da je veoma važno što će Srbija ubrzati svoj evropski put", kazao je Lukšić.

On je dodao da Crna Gora i Srbija treba da posmatraju stvari kao partneri potpuno ravnopravno i da će tako mnoga pitanja biti sa manje tenzija.

"Isto tako i pitanje crkve. Ja ne pretendujem da DPS treba da se bavi uređivanjem kanonski bilo koje crkve, ali smatram da kao državotvorna partija u Crnoj Gori ima pravoi da izađe sa stavom za koji smatra da je najbolji za crnogorsko društvo, a to je da mi vjerujemo da organizaciono samostalna pravoslavna crkva objedinjena u Crnoj Gori treba da bude centralna religijska institucija, jer je dominantno stanovništvo pravoslavno i da bi to pomoglo da se premoste mnoge razlike", kazao je premijer.

Koncentrisati se na pitanja koja su u fokusu regionalne saradnje

On smatra da obije zemlje treba da se koncentrišu na pitanja koja su u fokusu regionalne saradnje.

"Da stavimo u funkciju koordinaciono tijelo za razmjenu razmišljanja ili pripremu projekata autoputa, da vidimo da li možemo podstaći našu saradnju u oblasti enregetike na koji način možemo dalje ubrzati investiciju u željezničkoj infrastrukturi. Hrabre me određeni poslovni dogovori koji se tiču izvoza Fiatovih automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu preko luke Bar", kazao je Lukšić.

"Hrabre me određeni poslovni dogovori koji se tiču izvoza Fiatovih automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu preko luke Bar", kazao je Lukšić.

On je nagalsio da su sve to parametri koji ipak bez obzira na ukupnu medijsku nategnutost odnosa, pokazuju da se ti odnosi ne pogoršavaju nego da se pomalo poboljšavaju i da ima prostora za dalje poboljšanje.

"Na krajku krajeva i okolnost koja je dosta uznemiravala odnose između Srbije i Crne Gore je bila okolnost da je Crna Gora svojevremeno priznala Kosovo. Sa druge strane činjenica da Srbija sada vodi dijalog koji prije ili kasnije mora da se završi i dogovorom oko statusa, govore u prilog tezi da Crna Gora ni na koji način ne može da bude zbog bilo kog pitanja osuđivana i da zapravo je mnogo racionalnije okrenuti se izgradnji partnerskih odnosa", rekao je premijer novinarima u Beču.

Bonus video: