Vujanović progurao Mugošu da bi se osvetio SDP-u

SDP je Vujanovića optuživao za preveliku bliskost sa Beogradom i zanemarivanje nacionalnih interesa.
0 komentar(a)
Vujanović Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vujanović Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.06.2011. 08:28h

Najuže rukovodstvo DPS-a odlučilo je da Miomir Mugoša bude reizabran za gradonačelnika Podgorice pošto je to kategorički zahtijevao šef države i potpredsjednik partije Filip Vujanović, potvrdili su “Vijestima” izvori iz vladajuće koalicije.

Nakon što je podgorički DPS preksinoć jednoglasno predložio gradonačelnika Podgorice za treći mandat, očekuje se da predsjedništvo DPS-a formalno da saglasnost na taj predlog.

Nakon toga će odbornički glub DPS-a zatražiti od predsjednika gradske skupštine Raška Konjevića (SDP) da zakaže sjednicu na kojoj će Mugoša biti izabran glasovima 28 odbornika koalicije DPS-BS-LP i, najvejrovatnije, glasom Slaviše Guberinića iz Narodne stranke.

To će označiti raskid koalicije DPS-a i SDP-a na nivou Podgorice, pošto SDP nema namjeru da podrži Mugošu, sa kojim je u stalnom sukobu od prošlogodišnjih lokalnih izbora.

DPS i SDP su na tim izborima nastupili samostalno, na čemu je insistirao Vujanović, koordinator za Podgoricu ispred rukovodstva DPS-a, ali nijesu uspjeli da osvoje apsolutnu vlast.

I prije izbora, ali i u zadnjih godinu dana, SDP i Vujanović su stalno bili na ratnoj nozi, ne skrivajući međusobni animozitet.

SDP je Vujanovića optuživao za preveliku bliskost sa Beogradom i zanemarivanje nacionalnih interesa, što je konstantno udaljavalo šefa SDP-a Ranka Krivokapića i Vujanovića.

Zbog toga se može tumačiti da je Vujanovićeva odluka da opet čvrsto stane iza Mugoše, između ostalog, usmjerena ka kažnjavanju SDP-a i demonstriranju da DPS može i bez Krivokapićeve stranke da drži vlast.

Nakon reizbora Mugoše, funkcioneri SDP-a u gradskoj administraciji će, ako sami ne podnesu ostavke, automatski biti smijenjeni.

U SDP-u tvrde da zbog toga ipak neće ugroziti vlast na državnom nivou, osim što će “Lukšićeva Vlada neminovno funkcionisati sa poteškoćama”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: