Marković: Pažljivo analiziramo to što priča Konjević

Osim Konjevića, Vladin predlog napali su i poslanici Nove srpske demokratije, kao i funkcioner DPS-a Miodrag Vuković.
0 komentar(a)
konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.06.2011. 06:40h

Odgovor o tome zašto je predložila potpunu dekriminalizaciju klevete Vlada je dala u obrazloženju izmjena Krivičnog zakonika, saopšteno je juče “Vijestima” iz kabineta potpredsjednika Vlade Duška Markovića povodom optužbi poslanika SDP-a Raška Konjevića da Vlada nije predložila ukidanje klevete kao krivičnog djela kako bi ispunila uslove EU, već da bi prikrila nesposobnost sudstva da u procesima protiv medija primjenjuje praksu Evropskog suda za ljudska prava.

“Poslanici su slobodni da iznose i zastupaju svoje stavove i mišljenja na svaki akt koji predloži Vlada. Naravno, Vlada Crne Gore afirmiše ovakav pristup i sa pažnjom analizira sve sugestije i komentare koji mogu doprinijeti poboljšanju teksta zakona”, saopšteno je iz Markovićevog kabineta.

Osim Konjevića, Vladin predlog napali su i poslanici Nove srpske demokratije, kao i funkcioner DPS-a Miodrag Vuković. Prvi zato što smatra da se time daje mogućnost bogatašima da napadaju koga hoće, a Vuković da se daje veći prostor za neodgovornost novinara.

U obrazloženju predloženih izmjena Krivičnog zakonika podsjeća se da je Akcionim planom za praćenja sprovođenja preporuka iz Mišljenja EK, kao jedna od mjera za unapređenje medijskih sloboda, predviđena dekriminalizuja klevete.

Podsjeća se i na Konvenciju o ljudskim pravima, a posebno na član kojim se garantuje sloboda izražavanja, kao i na to da će ostati pravo na obeštećenja zbog duševnih bolova i patnji u slučaju klevete.

“Sloboda izražavanja i javna rasprava o pitanjima od značaja za jedno društvo, temelj je demokratije i ukupnog prosperiteta. Sloboda informisanja je integralni dio slobode izražavanja.

Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama jemči slobodu medija u informisanju javnosti i pravo javnosti da bude na pravi način informisana”, pojašnjava se u obrazloženju predloženog teksta.

Bonus video: