DPS stao uz Mugošu, SDP neće ići iz Vlade

SDP je u ratu sa njim od prošlogodišnjih majskih izbora, a kada je koalicija sklopljena, predviđeno je da će se smatrati raskinutom ako gradonačelnik bude izabran mimo volje SDP-a.
111 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.06.2011. 09:14h

Podgorički DPS jednoglasno je sinoć odlučio da Miomir Mugoša po treći put bude izabran za gradonačelnika Podgorice, što će dovesti do raskida DPS-SDP koalicije u glavnom gradu.

Iako mu sadašnji mandat ističe u septembru, DPS Podgorice je nakon što je za to dobio saglasnost rukovodstva partije, ponovo kandidovao Mugošu zbog toga što ga “rezultati dosadašnjeg rada, koji su prepoznatljivi kroz svestrani preporod glavnog grada i nesporni lični doprinos, nesumnjivo preporučuju”.

S obzirom na to da DPS, koji sa svojim manjim partnerima LP i BS ima 28 odbornika u Skupštini glavnog grada, već mjesecima većinu u Podgorici održava uz pomoć jednog odbornika opozicione Narodne stranke, izvjesno je da će Mugoša biti reizabran.

13-godišnja saradnja DPS-a i SDP-a u Podgorici odlazi u prošlost

SDP je u ratu sa njim od prošlogodišnjih majskih izbora, a kada je koalicija sklopljena, predviđeno je da će se smatrati raskinutom ako gradonačelnik bude izabran mimo volje SDP-a.

To znači da 13-godišnja saradnja DPS-a i SDP-a u Podgorici odlazi u prošlost, ali, za sada, ne treba očekivati da ista sudbina zadesi koaliciju dviju stranaka na državnom nivou. U SDP-u sinoć nisu imali zvaničan komentar. Očekuje se da će zasjedati rukovodstvo SDP-a i donijeti odluku o daljim koracima

“Ono što je izvjesno je da Mugošu nećemo prihvatiti, to je bilo i naše predizborno obećanje. Zbog Mugoše SDP neće otkazati povjerenje Vladi Igora Lukšića, ali je sigurno da će biti poteškoća u funkcionisanju Vlade”, saopšteno je “Vijestima” iz rukovodstva SDP-a.

Mogao bi biti izabran već 21. juna

Mugoša je sinoć zadovoljan izašao iz zgrade DPS-a, nakon kratke sjednice gradskog odbora DPS-a.

“Prija mi što su svi prisutni u sali podržali kandidaturu... Nema nikakve vanrednosti i hitnosti. To je samo jedna politički važna epizoda, a mene očekuje svaki dan posao do daljeg”, bila je Mugošina prva reakcija.

Ranije juče, svih 26 odbornika DPS-a, kao i dva odbornika Liberalne i Bošnjačke stranke u podgoričkoj Skupštini, stavili su potpis na zahtjev da Raško Konjević (SDP) zakaže sjednicu na kojoj će Mugoša ponovo biti izabran. Ukoliko Konjević takav predlog prihvati, odbornici bi Mugošu mogli izabrati već 21. juna.

To je samo jedna politički važna epizoda, a mene očekuje svaki dan posao do daljeg

Šef odborničkog kluba SDP-a u podgoričkoj skupštini Đorđe Suhih rekao je da ta partija neće podržati Mugošinu ponovnu kandidaturu. Podsjećajući da bi ponovnim kandidovanjem Mugoše DPS direktno raskinuo podgoričku koaliciju, Suhih je “Vijestima” kazao da se postavlja pitanje “zašto su prije manje od godinu vrhovi tih partija uopšte sklapali koalicioni sporazum”.

Suhih je “Vijestima” kazao da se postavlja pitanje “zašto su prije manje od godinu vrhovi tih partija uopšte sklapali koalicioni sporazum

“To zahtijeva neke ozbiljnije analize. Iako je Mugoša, možemo reći, bio uspješan gradonačelnik, smatramo da je 11 godina bilo definitivno dovoljno, te da u DPS-u ima drugih ljudi koji bi mogli da, na svoj način, daju doprinos razvoju Podgorice”, kazao je Suhih.

Uopšte me ne interesuje reakcija SDP-a

Mugoša je sinoć novinarima rekao da on nije požurio sa kandidaturom: “Stekli su se uslovi i naša partija želi da upravo neke stvari učini izvjesnim, da ih stavi pred političku i ukupnu javnost na vrijeme. Pred nama su i drugi važni poslovi u radu parlamenta i svakodnevnom radu lokalne samoprave. Želimo da ovaj period pred nama ne protekne u bilo kakvim političkim raspravama, koje po nama nisu nužne. Želimo da radimo redovan posao.”

• Kakvu reakciju očekujete sada od SDP-a?

Uopšte me interesuje ničija reakcija. Što se tiče političkih pitanja, najvažnija mi je reakcija, u političkom smislu, moje partije.

Ja nijesam potpisao koalicioni ugovor

• Ako kažete da vas SDP ne interesuje, zašto ste prije manje od godinu sklopili koalicioni sporazum sa njima?

Ja nijesam potpisao koalicioni ugovor. Potpisali su ga predsjednici dviju stranaka, koje čine koaliciju. Mislim na SDP i preostali dio kolacije - DPS, Liberalnu i Bošnjačku stranku. Ipak, za godinu dana se neke stvari dešavaju i postižu se određeni rezultati.

Da li će to ugroziti koaliciju na državnom nivou?

Ne bih to komentarisao. Mislim da ne, jer je jedna stvar lokalna samouprava, a druga stvar je, ipak, državni nivo. Ne vidim takvog razloga, ali u svakom slučaju vrijeme je pred nama, pa ćemo ispratiti i te događaje.

Bonus video: