Evropska komisija traži da se konačno usvoji izborni zakon

Primjena tog zakona bila konkretna demonstracija postojećeg političkog konsenzusa između vlasti i opozicije na crnogorskom dnevnom redu evropskih integracija
0 komentar(a)
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.06.2011. 14:51h

Evropska komisija (EK) pozvala je sve političke subjekte u Crnoj Gori da iskoriste produženi rok za usaglašavanje izbornog zakonodavstva sa Ustavom i usvoje taj zakon.

Iz Kabineta evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku Štefana Filea saopšteno je agenciji MINA da Komisija pažljivo prati situaciju u Crnoj Gori, kada je u pitanju usvajanje izbornog zakona.

Anka /Anca/ Paduraru iz Fileovog Kabineta kazala je da je značajan rad na zakonu već napravljen, a nacrt poslat Venecijanskoj komisiji i OEBS-u pozitivno ocijenjen.

“Kompromisna rješenja za otvorena pitanja su na dohvat ruke i mi pozivamo sve političke aktere da iskoriste dodatni rok sa posebnom pažnjom i naprave dalje napore da se finalizira i usvoji zakon”, saopštila je Paduraru.

Traži se "glatko usvajanje"

Ona je dodala da su izborna pitanja u središtu demokratske vladavine i ključ za ispunjavanje političkih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji.

Paduraru je ocijenila da je šteta što parlament nije uspio da ispoštuje 31. maj, rok nametnut od crnogorske zakonodavne vlasti, za usaglašavanje izbornog zakonodavstva sa Ustavom.

"Unaprijeđenje zakonodavnog okvira za izbore i usklađivanje izbornog zakonodavstva sa preporukama OEBS - ODIHR i Venecijanske komisije je jedan od ključnih prioriteta postavljenih u Mišljenju EK”, navela je Paduraru.

Ona je poručila da bi “glatko usvajanje” i kasnija primjena tog zakona bila konkretna demonstracija postojećeg političkog konsenzusa između vlasti i opozicije na crnogorskom dnevnom redu evropskih integracija.

Bonus video: