Lalošević: Dekriminalizacijom klevete, oslobađaju se mediji pritiska

Poslanik Konjević smatra da dekriminalizacijom klevete Vlada nije ispunjavala uslove Evropske komisije, već je pokušala da prikrije nesposobnost crnogorskih sudova
85 pregleda 0 komentar(a)
konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.06.2011. 12:29h

Dekriminalizacijom klevete Vlada nije ispunjavala uslove Evropske komisije, već je pokušala da prikrije nesposobnost crnogorskih sudova, izjavio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

On je ocjenio da je za početak pristupnih pregovora EK od Crne Gore, između ostalog, tražila da poštuje praksu Evropskog suda za ljudska prava a ne da dekriminalizuje klevetu.

Konjević je na sjednici Odbora za međunarodne odnose upozorio da kleveta nije dekriminalizovana u članicama EU.

“Nemojmo zbog nesposobnosti naših sudova da prate praksu iz Strazbura, da usvajamo rješenja kojih nema u najvećem broju zemalja u EU. Ovo više nema veze sa medijima, jer će se dekriminalizacija klevete odraziti na obične ljude”, rekao je Konjević.

Nijesu preporuke EK švedski sto

Sa njim se nije složio Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije (SNP) upozoravajući da se izmjenama krivičnog zakonika, kojima se pitanje klevete rješava samo kroz parnični postupak, oslobađaju pritiska mediji, što je i preporuka EK.

“Ja sam ovdje poslanik a ne ministar, I obaveza mi je da kontrolišem odluke Vlade bez obzira koliko tamo moja partija ima ministara", rekao je Konjević

“Nijesu preporuke EK švedski sto, pa da se sa njega uzima samo onbo što vam se sviđa. Ako ste protiv takvog rješenja pitajte vaše ministe zašto su ga podržali u Vladi”, poručio je Lalošević Konjeviću, na šta mu je poslanik SDP rekao da na odluke Vlade ne gleda kao na sveto pismo. “Ja sam ovdje poslanik a ne ministar, I obaveza mi je da kontrolišem odluke Vlade bez obzira koliko tamo moja partija ima ministara."

Radulović: Napadaće kako ko hoće

I poslanik Nove srpske demokratije (Nova) Slaven Radulović upozorio je da će se dekriminalizacija klevete omogućiti bogatim pojednicima da napadaju koga hoće bez posljedica. On je optužio Vladu da se ponaša kao liberalnije od evropskih, i izrazio sumnju da će time biti popušten pritisak na medije.

Predsjednik Odbora Miodrag Vuković je ocjenio da će se dekriminalizacijom klevete otvara prostor za veću nedogovornost novinara.

Dok je pravni zastupnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Veselin Radulović tvrdio da je kroz parnične postupke i dalje moguće vršiti pritisak na medije, jer su u njima kazne nekada veće nego u krivičnom postupku, predsjednik Odbora Miodrag Vuković je ocjenio da će se dekriminalizacijom klevete otvara prostor za veću nedogovornost novinara.

“Sada se forsira nedogovornost za izgovorenu riječ. Nema tog novca koji može zaliječiti rane čovjeka koji je oklevetan, jer kada pokušate nešto da demantujete to je kao da u jastuk skupljate perje koje je prosuto sa vrha beogradske palate “Albanije”” , slikovito je opisao Vuković svoje viđenje Vladinog prijedloga.

Odbo je jednoglasno podržao imenovanje Rama Bralića za nerezidentnog ambasadora Crne Gore u Azerbejdžanu.

Vuković je kazao da je Bralić, koji je crnogorski ambasador u Turskoj, najavio da će raditi na jačanju ekonomskih veza dvije zemlje, posebno u oblasti turizma.

Bonus video: