Postupak protiv Čobeljića jer je davao izjave bez odobrenja Vučinića

Odluka, koju je potpisao komandant pukovnik Velizar Kuč, donijeta je 26. maja, 14 dana nakon što je Čobeljić dao sporne izjave
0 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nenad Čobeljić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.06.2011. 08:03h

Ministarstvo odbrane pokrenulo je novi disciplinski postupak protiv potpukovnika Nenada Čobeljića, predsjednika Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore (VCG), jer je bez odobrenja ministra Bora Vučinića davao izjave u medijima u vezi sa stanjem i odnosima u crnogorskoj vojsci.

Odluka, koju je potpisao komandant pukovnik Velizar Kuč, donijeta je 26. maja, 14 dana nakon što je Čobeljić dao sporne izjave.

U odluci se navodi da je Čobeljić izvršio disciplinski prestup po Zakonu o VCG, a koji propisuje da svako javno iznošenje informacija u vezi sa stanjem u odnosima u Vojsci bez odobrenja ministra predstavlja disciplinski prestup kao i "svako drugo postupanje suprotno propisima kojim se šteti ugledu Vojske".

Naznačeno je da protiv tog zaključka nije dozvoljena žalba, a Kuč za dokazni postupak predlaže saslušanje Čobeljića, koji je prema informacijama "Vijesti" na godišnjem odmoru tražeći da se kao dokaz pročitaju tekstovi u "Vijestima" i "Danu".

Protiv Čobeljića starješine već vode jedan postupak jer je ranije javno govorio o neriješenim stambenim problemima, o maltretiranju zaposlenih i pritiscima koji su počeli nakon što je osnovan sindikat, što je vojni vrh dočekao na nož.

Kada će biti nastavljen taj postupak još se ne zna, ali je Vlada u međuvremenu odbila zahtjev Čobeljićevog branioca advokata Vladana Bojića da donese odluku o izuzeću Vučinića u tom postupku što je zatraženo 26. aprila ove godine na prvom održanom protestu.

Bonus video: