Crna Goru idealna za pranje novca - nekretnine maska za prljave poslove

Priču o problemima u Crnoj Gori, Bikel počinje spornim vlasništvom nad budvanskim hotelom Avala.
106 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Svetozar Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milo Đukanović, Svetozar Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.06.2011. 09:30h

Prljavi poslovi u cvjetajućem biznisu sa nekretninama na crnogorskom primorju su otvorena ponuda za pranje novca, navodi se u tekstu "Kandidat sa lisicama na rukama" koji je objavio njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Dodaje se da se tu borba vodi svim sredstvima.

Markus Bikel, autor teksta, piše da skoro niko više ne sumnja u to da članovi Demokratske partije socijalista (DPS) na čijem je čelu Milo Đukanović, zarađuju na dubioznim poslovima.

Podsjeća da je britanski "Indepedent" Đukanovića stavio na listu 20 najbogatijih političara na svijetu, sa procijenjenim bogatstvom od 11,5 miliona eura.

Priču o problemima u Crnoj Gori, Bikel počinje spornim vlasništvom nad budvanskim hotelom Avala, u kojem je nedavno održana konferencija „Stabilna bezbjednosna arhitektura za Zapadni Balkan“, koju su sredinom prošlog mjeseca zajednički organizovali berlinski Aspen institut i crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

“Bolje mjesto za jednu konferenciju u Crnoj Gori organizator nije mogao da odabere. Budvanska „Avala“, smještena između zidova starog grada i jadranske plaže, privlači kako lijepe i bogate tako i nemirne i polusvijet”, navodi FAZ.

Dodaje se da to nikoga ne čudi jer je hotel postao vlasništvo firme “Beppler&Jacobson” nakon problematične sudske odluke. Sestra tadašnjeg premijera Đukanovića, Ana Kolarević, je bila sudija koja je hotel 2004. dodijelila toj firmi, da bi nedugo potom prešla da radi za tu kompaniju.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: