Vučinić: Uništavanje viškova naoružanja i municije nam je imperativ

Vučinić je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na Forumu učestvovao na poziv ambasadora OEBS-a u Crnoj Gori, Adomavicijusa Šarunasa
73 pregleda 0 komentar(a)
Boro Vučinić, Foto: Boris Pejović
Boro Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.06.2011. 17:17h

Crna Gora je, zbog svoje konzistentne politike, u međunarodnim odnosima prepoznata kao kredibilan i konstruktivan partner, ocijenio je ministars odbrane Boro Vučinić na zasjedanju Foruma za bezbjednosnu saradnju OEBS-a u Beču.

Vučinić je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na Forumu učestvovao na poziv ambasadora OEBS-a u Crnoj Gori, Adomavicijusa Šarunasa.

On je, u obraćanju učesnicima Foruma, podsjetio da je Crna Gora u decembru zvanično dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, i da je osvećena ispunjavanju sedam ključnih kriterijuma, kao uslova za otvaranje pregovora o članstvu.

„Članstvo u NATO Alijansi, takođe je naša jasna perspektiva. Zato Crna Gora želi da participira u globalnim aktivnostima na planu očuvanja mira i stabilnosti u svijetu, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, borbi protiv terorizma“, kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, nastavak angažovanja crnogorskih vojnika u mirovnim misijama, realizacija prvog Godišnjeg nacionalnog programa, modernizacija i opremanje Vojske, glavni su izazovi Crne Gore.

„Da bi mogla tome maksimalno da se posveti, Crna Gora mora da riješi problem viškova naoružanja i municije“, naglasio je on.

Oružje je opasno za ljude i životnu sredinu

Takođe, kako je naveo, Crna Gora ima obavezu i pred svojom i pred međunarodnom javnošću da to pitanje riješi, kako bi spriječila ekološke i druge katastrofe velikih razmjera.

Vučinić je kazao da se, nakon obnove nezavisnosti Crne Gore, u skladištima nalazilo više od 12 hiljada tona municije velike razorne moći što je predstavljalo veliku prijetnju po živote i zdravlje ljudi i životnu sredinu.

„Od 2006. godine do danas, količine municije u našim skladištima smanjene su za 5.292 tone, ili 43,6 odsto od ukupnih količina, odnosno za 55 odsto od ukupnih viškova municije“, naveo je on.

Vučinić je naglasio da je uništavanje viškova naoružanja i municije imperativ, i da je Ministarstvo odbrane „potpuno posvećeno tom zadatku i radi to u interesu građana Crne Gore“.

On je zahvalio svim partnerskim zemljama i organizacijama koje su do sada dale doprinos realizaciji tog, za Crnu Goru, izuzetno važnog zadatka.

„Ukoliko se nastavi vaša značajna podrška kao i do sada, realno je očekivati da Crna Gora bude oslobođena viškova zastarjelog naoružanja i municije u naredne dvije godine, i na taj način riješi svoj najveći unutrašnji bezbjednosni rizik", poručio je Vučinić.

Bonus video: