Smjena u Frankfurtu: Stamatović novi generalni konzul

Iako su se u medijima pojedni iseljenici u Njemačkoj žalili na rad konzulata u Frankfurtu, prema informacijama „Vijesti“, razlog za opoziv Crnovršanina je istek mandata zbog čega je smjena obavezna
490 pregleda 0 komentar(a)
Konzulat u Frankfurtu, Foto: Arhiva Vijesti
Konzulat u Frankfurtu, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.05.2011. 07:10h

Generalnom konzulu Crne Gore u Njemačkoj Abidu Crnovršaninu do početka jula prestaće mandat, nakon niza afera u tom diplomatskom predstavništvu Crne Gore, a na njegovo mjesto dolazi Željko Stamatović, sadašnji šef Direkcije za konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova.

Kako saznaju „Vijesti“, vlade Njemačke i Crne Gore već su pokrenule proceduru razmjene dokumenata i dobijanja potrebnih odobrenja za smjenu, a uz Crnovršanina bi konzulat trebalo da napusti i njegov prvi saradnik vicekonzul Nikola Ljuljđuraj.

Bez produženja

Iako su se u medijima pojedni iseljenici u Njemačkoj žalili na rad konzulata u Frankfurtu, prema informacijama „Vijesti“, razlog za opoziv Crnovršanina je istek mandata zbog čega je smjena obavezna.

Prema zakonu o vanjskim poslovima mandat diplomatskih predstavnika traje četiri godine, a ministar ima pravo da ga produži još godinu ukoliko procjeni da je potrebno.

Prije angažmana u konzulatu Crnovršanin je radio kao otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u Berlinu i bio šef crnogorske misije u Berlinu. Prije odlaska u diplomatiju, Crnovršanin, koji je kadar SDP-a, bio je angažovan kao pomoćnik ministra policije u vrijeme kada je taj resor vodio Dragan Đurović.

Žarić smijenjen nakon skadnala

Konzulat Crne Gore u Frankfurtu bio je poprište skandala koji je završen smjenom jednog od vicekonzula Slobodana Žarića.

Ministarstvo vanjskih poslova smijenilo je Žarića zbog optužbi Ulcinjanke Mirsade Kurtović da je početkom februara najprije vrijeđao, a potom i zamalo fizički napao.

Žarić je te optužbe demantovao, optužujući bivšeg kolegu Ljuljđuraja da je iscenirao čitav incident kako bi ga diskreditovao. Njegove navode potvrdilo je nekoliko svjedoka koji su se našli u prostorijama konzulata kada se incident dogodio.

Na rad čelnika konzulata u Frankfurtu „Vijestima“ je stigla pritužba nekoliko iseljenika u tom njemačkom gradu. Oni su na račun Crnovršanina i Ljuljđuraja iznijeli niz teških optužbi, ali nijesu imenom i prezimenom htjeli da stanu iza tih tvrdnji.

Bonus video: