O IZBORNOM ZAKONU

Šćekić: Nezamislivo je da političke partije budu urednici privatnih medija

Svaki profesionalni medij će se tokom predizborne kampanje truditi da jasno predoči građanima ono što je politička ponuda
0 komentar(a)
Slavoljub Škekić, TV Vijesti, Foto: Boris Pejović
Slavoljub Škekić, TV Vijesti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.05.2011. 07:14h

Predstavnici medija u subotu su oštro kritikovali rješenja o ulozi novinara, komercijalnih televizija i Javnog servisa tokom predizborne kampanje, koja su predstavnici vlasti i opozicije, uz širok konsenzus, ugradili u Nacrt izbornog zakona.

Nezamislivo je da političke partije budu urednici privatnih medija, a najmanje je potrebno da se pitanje predizborne kampanje uređuje zakonom, smatra direktor Televizije Vijesti Slavoljub Šćekić.

Za urednicu Prvog programa Televizije Crne Gore Marinu Vuković vijest o želji političari da uređuju medije kao da ne stiže sa ovih prostora ili je iz nekog drugog vijeka.

Ne vole kritiku

Komentarišući rješenja iz Nacrta novog izbornog zakona prema kojima privatne televizije svim učesnicima izbora moraju omogućiti da pod istim uslovima plate politički marketing, Šćekić je kazao da u Televiziji Vijesti “svi, pod apsolutno jednakim uslovima, dobijaju medijski prostor”.

“I to po istom cjenovniku za sve, koji je transparentan i skuplji od komercijalnog. Ne pada nam na pamet da nekog besplatno reklamiramo. Ono što se pokušava je insistiranje da privatni mediji ne mogu da komentarišu i da moraju da imaju izbalansirane stavove”, kazao je Šćekić “Vijestima”.

Nacrtom novog izbornog zakona predviđa se i da mediji tokom kampanje ne mogu iznositi komentare i tekstove o aktuelnim događajima i radu državnih organa u kojima bi bila označena partijska pripadnost.

“To je nemoguće, jer neki mediji mogu da forsiraju pitanja o kriminalu, neki ona koja se odnose na identitetska pitanja. Dakle, oni mogu da imaju različite stavove i nezamislivo je da političke partije uređuju privatne medije. Ono što sam pročitao u vezi sa zakonom i dijelom koji se odnosi na medije je smiješno”, istakao je Šćekić.

Neki su ostali dužni

Šćekić je naglasio i da će se “svaki profesionalni medij tokom predizborne kampanje truditi da jasno predoči građanima ono što je politička ponuda”.

“I to nije sporno. Ne treba to da se uređuje zakonom. Mi nemamo praksu da nekoga tokom predizborne kampanje besplatno reklamiramo. Naučeni iskustvom od ranije, da političke partije ostaju dužne nakon izbora za iznajmljivanje termina, mislim da ćemo ubuduće uvesti praksu avansnog plaćanja, po istom cjenovniku za sve”, rekao je Šćekić.

A na pitanje kakva se poruka šalje Evropi predloženim Nacrtom zakona, Šćekić je kazao da je to pitanje za Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore i ljude koji rade na njegovom usvajanju.

“Činjenica je da i vlast i opozicija sada imaju istu intenciju, a to je da uče medije kako da rade svoj posao. Šta ako neka televizija hoće besplatno da reklamira određenu političku partiju. Mi to ne radimo, niti želimo da ikoga besplatno reklamiramo, ali se to ne može zabraniti onom mediju koji to hoće”, zaključuje Šćekić.

Nepristojne ideje

Urednica Prvog programa Televizije Crne Gore Marina Vuković iznenađena je rješenjima iz Nacrta izbornog zakona.

“Čude ove i ovakve norme u susret evropskim obavezama, jer su u koliziji sa važećom regulativom, znanim standardima i deklarativnim porukama. Vijest o želji političara da uređuju medije i pitaju sebe o sebi, kao da ne stiže sa ovih prostora ili je iz nekog drugog vijeka”, ističe Vukovićeva.

Pitajući se “koja je ovo godina i da li su pisci izbornih normi pobrkali vijek”, Vukovićeva kaže da su se “umjesto poruka snaženja medijskih sloboda i profesionalnih standarda, parlamentarci najbrže i najlakše složili oko političkog uređivanja medija, a posebno javnog servisa”.

“Osim što su naumili da derogiraju medijske zakone koje su sami donijeli, predstavnici građana su grubo denuncirali profesiju novinara, jer su nakon njihovog normiranja novinari očigledno suvišni”, istakla je ona.

Očekujući da će medijska zajednica prepoznati naum o direktnom ograničavanju slobode medija i da će se solidarno oduprijeti pokušaju političkog uticaja na uređivačke politike crnogorskih medija, Vukoviće kaže da je “nevjerovatna inventivnost političara u stvarima o kojima je nepristojno postaviti pitanja bilo gdje u svijetu”.

“Kod nas, iako su usta svima puna slobode, standarda, principa, profesionalizma i kapaciteta, naši 'izbornopisci' su dokazali koliko im je do svega toga stalo. Ne misleći ni na tren da ovo što pokušavaju da urade zapravo rade u korist svoje štete”, zaključila je Vukovićeva.