File: Idete u dobrom pravcu, ali treba sprovesti sveobuhvatne istrage

Komesar je ukazao i na to da u svim važnim slučajevima treba sprovesti finansijske istrage.
83 pregleda 0 komentar(a)
File i Lukšić, Foto: Savo Prelević
File i Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.05.2011. 12:29h

Evropski komesar za proširenje Štefan File kazao je da je impresioniran posvećenošću reformama, ali da su za napredovanje ka EU bitni mjerljivi rezultati.

Na konferenciji "Dijalog Crne Gore i EU", koju je organizovao Nacionalni savjet za evropske integracije File je kazao da mu je jasno da na polju borbe protiv korupcije postoji određeni broj zaskonskih akata koje treba donijeti.

Međutim, on je istakao da borba protiv konfliktra interersa mora biti takva da obuhvati sve situacije u kojima može doći do sukoba interesa.

Komesar je ukazao i na to da u svim važnim slučajevima treba sprovesti finansijske istrage.

"Najbitniji su mjerljivi rezultati", poručio je File.

"Što se tiče vladavine prava, pomenuo bih pozitivan rad Duška Markovića. Istina je da je mnogo stvari još u pripremi, i da to tek treba da bude odobreno. Ali, ukoliko se to ostvari, biće to sjajan korak naprijed", kazao je File.

Konstatući da se isto odnosi na borbu protiv organizovanog kriminala File je rekao da treba sprovesti proaktivne i sveobuhvatne istrage, a da u državi koja želi u EU ne smije postojati nekažnjivost.

"Zemlja ide u dobrom pravcu. Nemojte usporavati. Naprotiv", istakao je File.

On je naveo da Crna Gora mora da osnaži administrativne ali i kapacitete za upravljanje fondovima EU.

Medojević: Potrebna je hrabrost

Predsjednik NSEI Nebojša Medojević rekao da su za dalji napredak Crne Gore u evropskim integracijama potrebni hrabrost, vizija i odlučnost.„Od toga zavisi i konačan rezultat“, istakao je on.Medojević smatra da u Crnoj Gori sazrijeva svijest da lošu dosadašnju praksu u crnogorskom društvu treba mijenjati brzo i hrabro.On je ocijenio da je dosta toga urađeno na ispunjavanju uslova EK, ali da još ima dosta posla, kako bi Crna Gora u oktobru dobila datum pregovora sa EU.Medojević je ukazao da, bez obzira na razlike vlasti i opozicije, postoji jedinstven politički interes da se sprovedu reforme, odnosno da se proces evropskih integracija nastavi.Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović rekao je da od evropskog komesara očekuje da bude iskren i objektivan partner Crne Gore na njenom evropskom putu.„Nije sporno da Crna Gora napreduje u evropskim integracijama, ali mi smatramo da to može biti bolje, brže i kvalitetnije“, naveo je on.

File je ukazao da je pred Crnom Gorom još dosta stvari koje treba da uradi na ispunjenju preporuka EK i upozorio da bi bilo kakvo odlaganje moglo biti kobno.

Bonus video: