Lukšić: Crna Gora je svjesna izazova i spremna je za reformu društva

Prioriteti su, razvoj dobrosusjednskih odnosa, unapređenje bilateralne i regionalne saradnje i članstvo u NATO i Evropskoj uniji (EU).
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2011. 09:17h

"Nastavićemo aktivnosti u pravcu punopravnog članstva u Sjevernoatlansku Alijansu, kao garanta regionalne stabilnosti i bezbijednosti i u Evropsku Uniju, kao osnovu razvoja evropskih naroda, ujedinjenih u različitostima. Ovo ne iz razloga što je članstvo danas trend ili pitanje prestiža, već zato što čvrsto vjerujemo u ideje i vrijednosti zajedništva koje predstavljaju evropske i evro-atlantske strukture, a koje će doprinijeti dobrobiti svih građana Crne Gore", poručio je premijer Igor Lukšić otvarajući u Bečićima sastanak ministara odbrane zemalja učesnica Američko-jadranske Povelje.

On je naglasio da je "CrnaGora svjesna izazova koji predstoje na integracionom putu".

"U tom smislu, nastavićemo sa sveukupnim reformama crnogorskog društva, kako u dijelu koji se odnosi na učvrščivanje fiskalne stabilnosti i ekonomskog rasta, tako i u domenu izgradnje sistema odbrane u skladu sa standardima Alijanse. Crna Gora učestvuje u međunarodnim misijama - ISAF u Afganistanu, EU operacija Atalanta u Somaliji I UNMIL u Liberiji, u skladu sa opredjeljenjem da shodno mogućnostima budemo prepoznati na globalnom nivou".

"Uvjeren sam da možemo dati svoj doprinos izgradnji i jačanju demokratije, u zemljama kojima je takva pomoć potrebna i odlučni smo u namjeri da damo novi doprinos ISAF misiji, kroz učešće u zajedničkoj jedinici instruktora u okviru Američko-jadranske povelje u cilju stvaranja uslova za tranziciju bezbjednosne odgovornosti na avganistansku vojsku i policiju", kazao je Lukšić.

On je dodao da je Crna Gora, nakon obnove nezavisnosti, definisala svoje, i danas aktuelne, spoljnopolitičke prioritete - razvoj dobrosusjednskih odnosa i unapređenje bilateralne i regionalne saradnje, te članstvo u NATO i EU.

"U potpunosti smo svjesni činjenice da će Region biti stabilan jedino ukoliko je svaka zemlja stabilna pojedinačno, a reginalna saradnja je moguća jedino ukoliko svaka zemlja pruži svoj iskren doprinos i to je nešto čemu smo mi u Crnoj Gori posvetili dužnu pažnju. To nije samo osnov i uslov za šire integracione procese kojima svi težimo, već i osnov da budemo bolji nama samima" zaključio je Lukšić.

Ministar odbrane Boro Vučinić uvjeren je da će sastanak potvrditi jasno opredjeljenja država za saradnju u okviru Američko-jadranske povelje.

"Biće to prilika da razmijenimo iskustva o napretku i izazovim na putu ka punopravnmom članstvu u NATO i značaj zajedničkog organizovanja u mirovnim operacijama", rekao je Vučinić.

Na skupu učestvuju glavni zamjenik pomoćnika sekretara odbrane za međunarodne poslove bezbjednosti Sjedinjenih Američkih Država Džozef Mekmilan, ministri odbrane Albanije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, Arben Imami, Selmo Cikotić i Zoran Konjanovski i državni sekretar Hrvatske Pjer Šimunović, dok u svojstvu gosta su državni sekretar Slovenije Boris Balant, ministar bezbjednosnih snaga Kosova Agim Čeku, direktor NATO Odsjeka za planiranje snaga i odbrambenu politiku Frank Boland i direktor RACVIAC–a, Nikola Todorčevski.

Galerija

Bonus video: