MUP saopštio da je izbor Slavke Maraš nezakonit

Ministarstvo navodi da Zakon o lokalnoj samoupravi jasno propisuje da sekretara imenuje Skupština na predlog predsjednika Skupštine
55 pregleda 0 komentar(a)
Slavka Maraš, Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Slavka Maraš, Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.05.2011. 16:48h

Izbor Slavke Maraš za sekretara Skupštine Glavnog grada je nezakonit i ne može proizvoditi pravno dejstvo, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave (MUP).

Pogorička Skupština imenovala je Slavku Maraš na tu funkciju, na predlog Odbora za izbor i imenovanja, pošto predsjednik Skupštine Raško Konjević nije želio da predloži kandidata za tu funkciju.

"Zakonom o Glavnom gradu propisano je da sekretara imenuje Skupština, na predlog predsjednika Skupštine, u skladu sa Zakonom, što znači da ova odredba Zakona o Glavnom gradu ima osnov i usklađenost sa Zakonom o lokalnoj samoupravi kao sistemskim zakonom za oblast lokalne samouprave koji je usaglašen sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi", navodi se u saopštenju.

Ističe se da, na osnovu zakonskih i podzakonski akata, sekretara može predložiti samo predsjednik Skupštine

Precizira se da se Statutom Glavnog grada decidno utvrđuje da sekretara Skupštine imenuje Skupština na predlog predsjednika Skupštine većinom glasova prisutnih odbornika.

"Poslovnik Skupštine Glavnog grada propisuje da sekretara Skupštine imenuje Skupština Glavnog grada većinom glasova na predlog predsjednika Skupštine i to po pravilu javnim glasanjem, a da kandidata za sekretara Skupštine predlaže predsjednik Skupštine", navodi MUP.

MUP navodi da to pitanje može biti predmet sudske zaštite

Ističe se da, na osnovu zakonskih i podzakonski akata, sekretara može predložiti samo predsjednik Skupštine, "te su svaki drugačiji prijedlog i procedura imenovanja suprotni zakonu i drugim navedenim propisima".

"Zato je evidentno da je takva odluka Skupštine protivna Zakonu o lokalnoj samoupravi, Zakonu o Glavnom gradu, Statutu Glavnog grada i Poslovniku Skupštine, ne može proizvoditi pravno dejstvo i može biti predmet zaštite u sudskom postupku", kaže se u saopštenju.

MUP navodi da to pitanje može biti predmet sudske zaštite pred Upravnim sudom.

Bonus video: