Između Kosova i Crne Gore nema nerješivih pitanja

Dogovorili su potpisivanje sporazuma o izručenju sopstvenih građana, o statusu crnogorske zajednice na Kosovu
0 komentar(a)
Kuči, Marković, Foto: Savo Prelević
Kuči, Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.05.2011. 14:01h

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde Duško Marković i njegov kolega sa Kosova Hajredin Kuči dogovorili saradnju u oblasti vladavine prava, o rješavanju statusa crnogorske manjine,o izručenju kriminalaca, rješavanju statusa raseljenih lica, ali nijesu precizirali kada će biti razmijenjeni ambasadori.

Marković je rekao kako o tome nijesu ni razgovarali na sastanku već o prioritetnim problemima i konkretnoj saradnji.

Prema riječima Markovića, oni su dogovorili potpisivanje sporazuma o izručenju sopstvenih građana, o statusu crnogorske zajednice na Kosovu i da mu je kolega prenio uvjeravanje da će on obiti riješen do kraja ove godine kroz ustavne i zakonske promjene.

To će, rekao je Marković,omogućiti učešće crnogorske manjine u institucije Kosova.

Što se tiče granice ona će biti potvrđena do kraja 2011 a prema riječima kosovskog potpredsjednika Vlade to je granica uspostavljena 1974.

Razgovarano je i o statusu raseljenih lica sa Kosova koja se nalaze na teritorije Crne Gore a koja će biti upisana u tamošnje matične knjige i taj problem trebalo bi da bude riješen do kraja 2011.

Između Kosova i Crne Gore nema nerješivih pitanja, a prema riječima Kuči oni su zahvalni Crnoj Gori na tome što je “učinjela za Kosovo” .

On je saopštio kako su spremni da učine sve za manjine jer su spremni da sarađuju sa svim zemljama u okruženju. Tvrdi i da se na Kosovo mogu vratiti svi koji to žele.

Bonus video: