ŠTITE LIČNE PODATKE?

Državna izborna komisija povukla spisak „donatora” DPS-a sa sajta

Spisak donatora najjače parlamentarne partije izazvao je kontroverze u javnosti, zbog sumnji da je vladajuća stranka na taj način prala novac
0 komentar(a)
Kongres DPS, Foto: Savo Prelević
Kongres DPS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.05.2011. 06:43h

Državna izborna komisija (DIK) povukla je juče spisak donatora Demokratske partije socijalista (DPS) sa svog sajta, jer se u njemu objavljeni matični brojevi građana koji su finansijski pomogli tu stranku.

U DIK-u je „Vijestima“ rečeno da je spisak povučen zbog straha da se njegovim objavljivanjem krši Zakon o zaštiti ličnih podataka. DIK je zbog toga tražio mišljenje Agencije za zaštitu podataka ličnosti i, kako je rečeno, nakon njihovog stava vratiti spisak na sajt.

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu podataka o ličnosti Šefko Crnovršanin potvrdio je da je Agencija dobila zahtjev DIK-a, ističući da se o njemu još nije raspravljalo.

„Zbog službenih obaveza još nijesmo sazivali sjednicu Savjeta. Očekujem da to uradimo do petka ili najkasnije do naredne srijede“, rekao je Crnovršanin.

Spisak donatora najjače parlamentarne partije izazvao je kontroverze u javnosti, zbog sumnji da je vladajuća stranka na taj način prala novac.

centrala DPS je samo koristila imena svojih članova i funkcionera da legalizuje novac nepoznatog porijekla, mahom od dotacija raznih “biznismena” koji ne žele da javnost zna da finansiraju vladajuću partiju

DPS je Državnoj izbornoj komisiji dostavio spisak prema kojem joj je oko dvije hiljade građana tokom prošle godine uplatilo 654.000 eura, ali su neke od osoba navedenih u izvještaju javno negirale da su donirale novac, upozoravajući da su njihova imena i podaci zloupotrijebljeni.

Kako su “Vijesti” objavile, centrala DPS je samo koristila imena svojih članova i funkcionera da legalizuje novac nepoznatog porijekla, mahom od dotacija raznih “biznismena” koji ne žele da javnost zna da finansiraju vladajuću partiju.

Opozicija tvrdi da je riječ i o novcu iz kriminalnih krugova. Zato su, koristeći imena funkcionera, taj novac uplaćivali na račun partije, s tim što, po svemu sudeći, nijesu stigli sve da ih obavijeste o tome.

Tako su, iako im se imena nalaze na spornom spisku, funkcioner DPS-a Derviš-Beli Selhanović i direktor Televizije IN Rade Vojvodić kazali su da nijesu plaćali donacije DPS-u.

Opozicija tvrdi da je riječ i o novcu iz kriminalnih krugova

Isto je učinila i Bojka Đukanović, ali je kasnije saopštila da nije znala o čemu se tačno radi.

Zbog toga je reagovao i premijer Igor Lukšić pokušavajući da prebaci problem na teren kršenja Zakona o zaštiti ličnih podataka. Umjesto da se pozabavi neregularnostima sa spiska, premijer je tada pozvao institucije da se pozabave kršenjem Zakona o zaštiti ličnih podataka.

Zakon o finansiranju partija, stranke strogo obavezuje da u finansijskim izvještajima dostave i lične podatke donatora.

Prema tom zakonu zabranjeno je u javnosti objavljivati lične podatke poput matičnog broja.

Ipak, zakon o finansiranju partija, stranke strogo obavezuje da u finansijskim izvještajima dostave i lične podatke donatora.