Guberinić presudio: Slavka Maraš izabrana za sekretara podgoričke skupštine

Dok su odbornici opozicije napuštali salu burno su dovikivali "Mi smo vas doveli Guberiniću, sada se stidimo".
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2011. 13:18h

Glas odbornika Narodne stranke Slaviše Guberinića sa 28 glasova odbornika DPS-a bili su dovoljni da Skupština Glavnog grada, iako to nije bila tačka dnevnog reda, imenuje Slavku Maraš za sekretara.

Istovremeno, gradska Skupština, sa četiri glasa za i 25 nevažećih listića, nije prihvatila predlog za razrješenje predsjednika Raška Konjevića, o čemu su se takođe izjašnjavali samo odbornici DPS i Slaviša Guberinić.

Iako je prvobitan, kasno sinoć skovan plan u vrhu DPS-a bio da članovi hitno sazvanog skupštinskog Odbora za izbor i imenovanje uoči same današnje sjednice prihvate kompromisno rješenje na osnovu kojeg Konjević neće biti smijenjen, sve je pošlo u ne planiranom smjeru po vladajuću partiju.

Naime, predsjednica tog Odbora Daliborka Pejović sinoć kasno je telefonom obavještavala članove o jutrašnjem sastanku, da bi tek na samom početku članica Odbora Ivana Radulović Gatolin (DPS) predložila temu – da Odbor, (na šta, kako tvrde, imaju zakonsko pravo) a kao što su “Vijesti” pisale, na predlog DPS-a predloži Maraševu za sekretara Skupštine, na osnovu njenih “profesionalnih i moralnih karakteristika”.

Pejović: Predlog ima pravne manjkavosti

Pokušvajaući da im bliže obajsni ideju tvoraca sa vrha partije, Pejović je članovima Odbora kazala da su do takvog predloga došli "u želji da ne remete koalicioni dogovor, u dobru rada Skupštine, pri tom potpuno svjesna da u takvom predlogu ima pravne manjkavosti".

"Činjenica je da se već godinu suočavamo sa pravnim nasiljem i upravo iz tog razloga hoću da ga prekinem. NS bi voljela da ima svog kandidata kakva je Slavka Maraš", obrazložio je Guberinić svoju odluku.

Sve su nazivali čistom politkom i po ko zna koji put čuvanje koalicionih partnera, a ne rad u interesu Podgorice i njenih građana, te sa četiri po četiri glasa za i protiv, predlog nije prošao.

Suočivši se sa novim problemom, (u predlogu su imali bar nekakavo pravno uporište, jer Odbor ima pravo predlaganja, ali samo u slučaju da nema ovlašćenog predstavnika, što je u ovom slučaju Konjević), predsjedavajućem Momčilu Vujoševiću ostalo je samo da insistiraa da se odbornici izjasne o tački koja i nije bila na dnevnom redu današnje sjednice, da Skupština nasilno Maraševu imenuje za sekretara.

Na to su burno reagovali opozicioni i odbornici SDP-a, poručujući da je "DPS takvim rješenjem prekršio Stautut, Poslovnik i Zakon o lokalnoj samoupravi, prema kojem sekretara Skupštine grada bira parlament, na predlog predsjednika parlamenta".

"Ovo je čisto pravno nasilje. Koji je karakter vašeg govora. Nije mi jasno ni zašto se Odbor sastajao. Nemoguća je danas nikakva rasprava. Rasprava o Konjeviću je završena i dajte da se izjasnimo o tome", uzalud je govorio šef odborničkog kluba Nove Goran Radonjić, dok je šef kluba SDP-a Đorđe Suhih uvod u sjednicu nazvao čistom pravnom manipulacijom.

"Vujoševiću, jeste li vi pravnik? Molim Vas kao kolegu odbornika da ovo ne radite", poručio je Raško Konjević.

Vujošević nije hajao za molbe i kritike, imajući na umu samo jedan cilj - imenovanje Maraševe pa su tako, dok je trajalo glasanje, salu napustili opozicioni odbornici i odbirnici SDP-a, burno negodujući na glas Guberinića, dovikujući mu sa kraja sale "Mi smo vas doveli Guberiniću, sada se stidimo".

"Činjenica je da se već godinu suočavamo sa pravnim nasiljem i upravo iz tog razloga hoću da ga prekinem. NS bi voljela da ima svog kandidata kakva je Slavka Maraš", obrazložio je Guberinić svoju odluku.

SDP: Pravno nasilje pojedinih odborničkih klubova

Socijaldemoklratska partija (SDP) poručila je, povodom izbora Slavke Maraš za sekretara Skupštine Glavnog grada, da nijedana politička većina ne može da suspenduje zakon, jer se u tom slučaju radi o radi o pravnom nasilju, prenosi Mina.

Navodi se da je na sjednici Skupštine Glavnog grada ocigledno prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut Glavnog grada jer je suprotno tim aktima predložen njen sekretar.

“Odbornik (Momčilo) Vujošević je prekršio Zakon o lokalnoj samoupravi prilikom predlaganja kandidata za sekretara jer je za to nadležan jednako kao i za predlaganje kandidata za upražnjeno mjesto direktora MMF-a", kaže se u saopštenju odborničkog kluba SDP-a.

Navodi se da nijedna politička većina ne može da suspenduje zakon, jer ako se to desi onda se radi o pravnom nasilju, čime su danas pribjegli odbornici pojedinih odborničkih klubova.

Očigledno kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi, kako se ocjenjuje, jasan je iskaz krajnje političke nemoći.

“Očekujemo od nadležnog ministarstva u Vladi Crne Gore zaduženog za poslove lokalne samouprave, kao i nadležnih sudskih instanci da ponište ovu odluku i obezbijede vladavinu prava u Podgorici, što je naša potreba, a i evropska obaveza", kaže se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: