DPS nudi SDP-u ujedinjenu crkvu da bi prodali Elektroprivredu

Aludirajući na protivljenje SDP-a u namjeri Vlade da vlasništvo nad EPCG da italijanskoj kompaniji, Jovićević smatra da se pitanje crkve pokreće kao dio nagodbe.
186 pregleda 0 komentar(a)
Kongres DPS, Foto: Savo Prelević
Kongres DPS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.05.2011. 07:20h

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović, i pored obećanja nakon stranačkog kongresa, neće raditi na prevazilaženju podjela u društvu jer od toga nema političke koristi.

Njegov poziv na formiranje crnogorske pravoslavne crkve i jačanje nacionalnog indetiteta, služi samo da bi od SDP-a dobio zeleno svjetlo za prodaju većinskog paketa Elektroprivrede italijanskoj kompaniji A2A.

To je ocjena više političkih analitičara, koji smatraju da priču o samostalnoj pravoslavnoj crkvi Đukanović sada poteže kako bi ostvario ekonomske planove.

Jovićević podsjeća da je SDP uoči referenduma blagonaklono gledao na privatizaciju Telekoma i Jugopetrola, iako je u njima bilo spornih rješenja, kako bi najjača parlamentarna stranka otvorenije ušla u priču o nezavisnosti.

Aludirajući na protivljenje SDP-a u namjeri Vlade da vlasništvo nad EPCG da italijanskoj kompaniji, Jovićević smatra da se pitanje crkve pokreće kao dio nagodbe.

"To je dio šire trgovine, pri čemu se povlađuje manjem koalicionom partneru, koji ima rigidan stav prema SPC. Dok im javno popušta u pitanju koje je za njih bitno, Đukanović će za uzvrat tražiti ustupke u imenovanju direktora policije, gradonačelnika ili najvjerovatnije privatizaciji EPCG. Očigledno je da je vrhu DPS-a stalo do privatizacije, i da tu neće popuštati", smatra Jovićević.

On podsjeća da je SDP uoči referenduma blagonaklono gledao na privatizaciju Telekoma i Jugopetrola, iako je u njima bilo spornih rješenja, kako bi najjača parlamentarna stranka otvorenije ušla u priču o nezavisnosti. Zbog rješavanja nacionalnih pitanja, smatra Jovićević, SDP bi i sada mogao da zažmuri na prodaju državnih resursa.

"Ne mogu se oteti utisku da se i sad trguje nacionalnim resursima, i da će SDP to prihvatiti pod vidom rješavanja jednog krupnog državnog pitanja", kazao je on.

Đukanović nema namjeru da rješava krupna nacionalna pitanja

Da Đukanović nema namjeru da rješava krupna nacionalna pitanja potvrđuju istraživanja prema kojima je Crna Gora i dalje podijeljena na dva bloka. Đukanovićeva partija je često i sama produbljivala podjele između pristalica i protivnika nezavisnosti uoči unutarstranačkih obračuna, gotovo svakih izbora pa čak i popisa stanovništva.

"Vladajuća koalicija nije uspjela ni pet godina nakon osamostaljenja da učini da ovu državu podjednako svojom osjećaju svi građani."

Direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević podsjeća da je Đukanović na brojnim državničkim funkcijama imao prilike da se posveti prevazilaženju podjela. Ona smatra da Đukanović najavljuje pomirenje, kako bi homogenizovao svoje biračko tijelo.

"Vjerujem da je primarni Đukanovićev cilj jačanje DPS-a nad kojim ima potpunu kontrolu i upravljanje društvom na taj način. Izgleda da sada to zahtijeva i homogenizaciju inače raznovrsnih glasača DPS-a", smatra Uljarević, ističući da će se DPS baviti samo onim podjelama koje bi mogle da okrnje njihovo biračko tijelo:

"Vladajuća koalicija nije uspjela ni pet godina nakon osamostaljenja da učini da ovu državu podjednako svojom osjećaju svi građani. To je veliki neuspjeh koji potvrđuje da partijski interesi imaju prioritet nad javnim".

Ona smatra da je posebno zabrinjavajuća poruka šefa DPS-a da će se u narednom mandatu više baviti pitanjem nacionalnog identiteta:

"Kada se partijske vođe bave elementima identiteta i pokušavaju bilo koji njegov dio da učine vještački dominantnim, to nosi karakteristike nacional-socijalističke ideologije. Takav pristup je u direktnoj suprotnosti sa razvojem demokratije i modernog koncepta ljudskih prava".

Kad zatreba, sa Amfilohijem su grlo i duša

Jovićević smatra da vladajuća partija nikada nije pokušavala da se pozabavi pitanjem crkve u Crnopj Gori, podsjećajući da su se interesi DPS-a i SPC često poklapali. Pitanjem crkve, smatra on, vlast se mora pozabaviti ozbiljno i pri tome se držati zakona.

"Kad im se pogađaju interesi, onda su grlo i duša sa Amfilohijem pa zajedno nalažu badnjake, a kad im treba da malo zaoštre onda zatežu. To se pitanje ne može rješavati na parče, popuštanjem i zatezanjem s vremena na vrijeme, već se mora rješavati na ozbiljan način. Čak ni tada to neće biti jednostavna stvar", tvrdi on, podsjećajući da sve pravoslavne države imaju svoje crkve.

Jovićević tvrdi da pitanje pravoslavne crkve nije samo vjersko, upozorajući da SPC, čija je centrala u Beogradu, upravlja objektima koji su dio crnogrorske istorije.

"Da ne živimo u zabludi, SPC nikada nije imao pozitivan stav prema crnogorskoj državnosti i identietu. Nažalost, nema ga ni danas".

Marovića je puno koštalo ćutanje

Komentarišući rezultate za potpredsjednike DPS-a, prema kojima je premijer Igor Lukšić pobrao više glasova od nekih starijih kolega na čelu stranke, Uljarević smatra da je takvo partijsko prestrojavanje normalno.

Na stranačkom kongresu Lukšić je dobio 418, Filip Vujanović 408, a Svetozar Marović 401 glas delegata. Od Lukšića su jedino više glasova imali Željko Šturanović i Đukanović, koga je kao jedinog predsjedničkog kandidata podržalo 427 delegata.

"To je bilo za očekivati, jer ovdje se ljudi veoma lako prestrojavaju računajući gdje im je veći interes. Marović je u ovom trenutku percipiran kao najveći politički gubitnik, čemu je svojim ćutanjem i sam značajno doprinio, bez obzira na formalno zadržavanje funkcije, a Lukšić kao najveći politički dobitnik i to se moralo preslikati u glasanju", smatra Uljarević.

Bonus video: