DPS bi Slavku na mala vrata, ako SDP prihvati Konjević ostaje predsjednik Skupštine

DPS bi takvim rješenjem ušao u zonu kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi prema kojem sekretara Skupštine grada bira parlament.
83 pregleda 0 komentar(a)
Konjevic Mugosa Maras, Foto: Arhiva Vijesti
Konjevic Mugosa Maras, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.05.2011. 07:39h

Igra političkih nerava između DPS-a i SDP-a u Podgorici izgleda da će biti nastavljena i nakon današnje sjednice Skupštine Glavnog grada, na kojoj je planirano glasanje o opozicionoj inicijativi za smjenu predsjednika Raška Konjevića.

Izvor iz vrha DPS-a sinoć je rekao “Vijestima” da će oni uoči sjednice podgoričkog parlamenta predložiti kompromisno rješenje na osnovu kojeg, ako ga SDP prihvati, predsjednik gradske skupštine Konjević neće biti smijenjen.

"DPS će ponuditi kompromisno rješenje. Nećemo pribjeći smjeni g. Konjevića, osim ako SDP to ne isprovocira”, kazao je “Vijestima” izvor iz vrha DPS-a ne želeći da precizira koje je to rješenje.

DPS i Miomir Mugoša su za tu poziciju ponovo kandidovali Maraš, koja se često konfrontirala sa ranijim predsjednikom Skupštine Đorđem Suhikom, zbog čega je neprihvatljiva za SDP.

Rješenje o kojem se spekuliše je da će članovi Odbora iz DPS-a predložiti Slavku Maraš za sekretara Skupštine i zahtijevati od lokalnog parlamenta da se, umjesto o smjeni Konjevića koje bi bilo odloženo do daljeg, izjasni o tom predlogu.

DPS bi takvim rješenjem ušao u zonu kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi prema kojem sekretara Skupštine grada bira parlament, na predlog predsjednika parlamenta.

Pitanje je kako će se SDP postaviti prema tom mogućem rješenju jačeg partnera. Na drugoj strani, izgleda izvjesno da bi, ako bi DPS glasao za smjenu Konjevića, SDP izašao iz vladajućeg saveza jer je DPS prekršio koalicioni ugovor.

Razrješenje Konjevića zahtijevali su odbornici opozicije zato što je prekršio Statut Glavnog grada, jer godinu dana nije predložio sekretara Skupštine.

DPS i Miomir Mugoša su za tu poziciju ponovo kandidovali Maraš, koja se često konfrontirala sa ranijim predsjednikom Skupštine Đorđem Suhikom, zbog čega je neprihvatljiva za SDP.

Konjević je na sjednici prošlog utorka više puta ponovio da on, po cijenu ostavke, neće kršiti koalicioni dogovor koji je usaglašen sa ovlaštenim predstavnikom DPS-a za njegovo sklapanje, Željkom Šturanovićem. Prema tom neformalnom dogovoru, mjesto sekretara Skupštine grada pripada DPS-u, ali to ne može biti Maraš.

Iako ne spori postojanje dogovora koji je sa Šturanovićem pao u Podgorici, a potom potvrđen na Cetinju, gradonačelnik Mugoša ne haje mnogo, jer tvrdi da je dogovora sa manjim koalicionim partnerom bilo mnogo, ali da ih upravo SDP krši.

Bonus video: