Ministri inostranih poslova Crne Gore i Hrvatske razgovarali o razgraničenju

Sagovornici su takođe još jednom potvrdili podršku procesima evroatlantskih integracija
0 komentar(a)
Gordan Jandroković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Gordan Jandroković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.05.2011. 18:56h

Razgraničenje Crne Gore i Hrvatske bio je predmet razgovora crnogorskog i hrvatskog ministra inostranih poslova, Roćena i Jandrokovića.

Razgovor o ovom pitanju između dvije zemlje sad je došao u fazu pripreme konkretnih materijala što će se poslati Međunarodnom sudu u Hagu, jer je to institucija za koju se ranije dogovorili da će riješiti spor oko rta Prevlaka.

Ministri kao kopresjedavajući i eksperti, članovi Mješovite crnogorske komisije o granicama su razmijenili informacije i konstatovali da su zadovoljni i onim šta je do sada napravljeno i atmosferom u kojoj Komisjia radi. Izdali su zajedničko saopšenje u kojem stoji da je postignuta saglasnost o daljim koracima.

Novi režimi trebalo bi da obezbijede lakše prelaženje zajedničke državne granice za državljane Crne Gore i Hrvatske

"Pored razgovora o pitanju utvrđivanja granice, ministri su susret iskoristili kako bi dogovorili početak bilateralnih konsultacija o usaglašavanju Sporazuma o uspostavljanju pograničnog režima i Sporazuma o graničnim prelazima koji bi bili usklađeni sa standardima i zakonodavstvom Evropske unije.

Novi režimi trebalo bi da obezbijede lakše prelaženje zajedničke državne granice za državljane Crne Gore i Hrvatske uz osiguranje boljih uslova i najviših standarda za cjelokupni međunarodni promet putnika i roba.

Sagovornici su takođe još jednom potvrdili podršku procesima evroatlantskih integracija svih zemalja jugoistočne Evrope, smatrajući njihovo članstvo u Evropskoj uniji i NATO garancijom dugoročne stabilnosti u regionu, kao i u cijeloj Evropi", stoji u zajedničkom saopštenju ministara Milana Roćena i Gordana Jandrokovića.

Bonus video: