Crnogorski glavari, iako su ateisti, hoće da uređuju pravoslavnu crkvu

Crkva ima svoja pravila i svoje hiljadugodišnje kanone kojima se upravlja, i ona je ta, koja uređuje svoj unutrašnji život...
2027 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2011. 16:25h

Pojedini crnogorski glavari, iako su ateisti, hoće da, kao čelnici građanskih partija, uređuju pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, ocijenio je danas mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je, nakon osveštavanja obnovljene crkve Svetog Nikole, u selu Glavati u Donjem Grblju, kazao da je to veliko bezumlje, i da se tako nešto nikada nije događalo u Crnoj Gori.

"Jedan od naših glavara, juče na Lovćenu, kod Petra Drugog Petrovića Njegoša, reče - vratićemo mi imovinu Mitropolije i Manastir na Cetinju. Kome će oni to vratiti?", upitao je Amfilohije, aludirajući na izjavu predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Mitropolit je ocijenio da takve priče ne bi smjele da se čuju u jednoj pravnoj državi, iz usta ljudi koji su na čelu najviših zakonodavnih ustanova, i podsjetio da je crkva u Crnoj Gori odvojena od države i država od crkve.

"Otkuda i ko to smatra da ima pravo, da iznutra razara crkvu i da on uređuje poredak te crkve“, dodao je on.

Amfilohije je kazao da se niko u Evropi se ne bavi takvim pričama, i da se nada da su to i u Crnoj Gori "prolazne bolesti".

"Crkva božija objedinjuje sve i nema niko pravo, da je kroji po svome bezumlju i svojoj kratkoj pameti", poručio je on.

Amfilohije je naglasio da crkva ima svoje zakone i vjekovno ustrojstvo, i da samo ona može mijenjati svoj poredak i stvarati svoje nove eparhije.

Crkva, kako je naveo, ima svoja pravila i svoje hiljadugodišnje kanone kojima se upravlja, i ona je ta, koja uređuje svoj unutrašnji život, bez obzira na istorijska zbivanja i na promjene granica, državnih ili drugih.

"Jer, države dolaze i prolaze, a granice crkve su bezgranične. Crkva božija nema granica, pa je i naša pomjesna srpska crkva danas raširena na svih pet kontinenata", dodao je on.

Njihov posao je, smatra Amfilohije, da se bave siromaštvom, korupcijom, pljačkom i otimačinom kojih je, kako je naveo, mnogo u Crnoj Gori.

"Sve je to, nadam se, prolazno, i ja se Bogu molim da se oni, koji su u ovom trenutku na Vlasti u Crnoj Gori, bave svojim poslovima za koje ih je narod izabrao", rekao je on.

Njihov posao je, smatra Amfilohije, da se bave siromaštvom, korupcijom, pljačkom i otimačinom kojih je, kako je naveo, mnogo u Crnoj Gori.

"Te bolesti treba liječiti, treba popraviti ekonomsko stanje koje je razarajuće i koje je dovelo do ekonomske propasti. To je posao onih na vlasti u Crnoj Gori, a neka crkvu božiji ostave da radi svoj posao", poručio je on.

Bonus video: