Igor Lukšić dobio više glasova delegata od Marovića i Vujanovića

Premijer Igor Lukšić je dobio 418, Filip Vujanović 408, a Svetozar Marović 401 glas delegata, a od Lukšića je jedino više glasova imao Željko Šturanović.
82 pregleda 0 komentar(a)
Kongres DPS, Foto: Savo Prelević
Kongres DPS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.05.2011. 08:46h

Ubrzavanje ekonomskog razvoja i duhovno utemeljenje crnogorske nezavisnosti biće glavni izazovi Demokratske partije socijalista (DPS) u narednom perodu, kazao je Milo Đukanović nakon ponovnog izbora za predsjednika te stranke.

Đukanović, koji je izabran glasovima delegata na partijskom kongresu, kazao je da će se zalagati za evropsku emancipaciju Crne Gore i raditi na smanjenju razlika u zemlji.

“ Jasno je da postoje brojne nedoumice koliko je nezavisnost bila posljedica jednog euforičkog pokreta a koliko izraz svarnog prepoznavanja potrebe većine građana.

“Svjesni smo da ćemo morati još puno toga da uradimo na planu učvršćivanja povjerenja građana Crne Gore u ekonomske potencijale i raditi na duhovnom utemeljenju, da bi smo ta pitanja zauvjek skinuli sa dnevnog reda”, rekao je Đukanović.

DPS je bila partija promišljenosti, tolerancije i strpljenja i uvjek je tražila odgovore na otvorena pitanja

Sve što radi Vlada u kojoj DPS čini većinu, kako je kazao, sračunato je da Crnu Goru učini biznis oazom na Zapadnom Balkanu. On je kazao da su nakon uspostavljanja nezavisnosti mnoga pitanja ostala nerješena, ističući da na njihovom rješavanju treba raditi suptilno zbog političkih i nacionalnih razluika u državi.

“Nije nephodno davati prijeke odgovore na sve razlike koje postoje. DPS je bila partija promišljenosti, tolerancije i strpljenja i uvjek je tražila odgovore na otvorena pitanja. Neki su mislili da je to sporo, ali mi smatramo daje mudro i promišljeno”, rekao je Đukanović.

Na pitanje “Vijesti” da prokomentariše rezultate istraživanja agencije Defacto prema kojem je i nakon pet godina isti odnos pristalica i protivnika nezavisnosti, Đukanović je ocjenio da je došlo do pomjeranja u oba bloka. On smatra da je istraživanje pokazalo sve veću podšku nezavisnosti.

“Ko god je došao dobro je došao. Ko nije razmijemo daje imao razlog. Naša vrata su im otvorena”

“Ti procesi traže vrijeme i iluzija je ako mislimo da smo sve rješili na referendumu i da ćemo za nekoliko godina nadoknaditi ono što je istorijsko zaostajanje crnogorskog društva. Nije racionalno da prečicama skratimo vrijeme i time nećemo napraviti dobar posao”, smatra on.

Đukanović nije želio da komentariše razloge zbog kojih se Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije nijesu odazvale pozivu na današnji kongres.

“Ko god je došao dobro je došao. Ko nije razmijemo da je imao razlog. Naša vrata su im otvorena”

Na glasanju na kongresu DPS-a, Milo Đukanović je dobio 426 glasova delegata za predsjednika, a od potpredsjednika najviše glasova je dobio Željko Šturanović - 425.

Premijer Igor Lukšić je dobio 418, Filip Vujanović 408, a Svetozar Marović 401 glas delegata.

Bonus video: